BARANJSKO ZRČE

29. srpnja 2019.

 

Ako netko do sada slučajno nije posjetio plažu na Topoljskom dunavcu u Dražu, to obavezno mora učiniti.

 

Skriva se tamo naime pravo malo ‘‘baranjsko Zrće‘‘. Razni sadržaji za ugodan, zabavan i rekreativan boravak, velika pješčana plaža, drvene šetnice po uzoru na onu u Kopačkom ritu, za kupanje temperaturno ugodna voda dunavca, Piki beach bar u vlasništvu Dejana Benaka idealni su za ljetni provod. Plaža je, kažu mještani, još pomalo neotkrivena u javnosti, što je u nekim trenutcima dobro jer nema gužve, ali svi vjeruju da će ona postati prava mala turistička meka. Kako bilo da bilo, sigurno je jedan od značajnijih kamenčića u turističkom mozaiku ove općine, koju svrstavamo u skupinu onih s najljepšim i najposjećenijim baranjskim prirodnim izletištima. Uređenje ‘‘baranjskog Zrća‘‘ sufinanciralo je Ministarstvo turizma iznosom od 435.000 kuna, a Općina je izdvojila oko 200 tisuća kuna. Bio je to jedan od 32 razvojna projekta koja su dobila zeleno svjetlo na natječaju spomenutog ministarstva za dodjelu nepovratnih sredstava na osnovi Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini. Iz Fonda za razvoj turizma u Državnom proračunu RH ukupno je isplaćeno 17.367.000 kuna

– Ovaj projekt nije posljednji glede turističkog razvoja općine – tvrdi načelnik Općine Draž, Stipan Šašlin, naglašavajući kako je u planu izgradnja ceste do druge plaže na Topoljskom dunavcu, one kod Prvog vira. Kako ističe Šašlin, čeka se na povrat novca koji je Općina uložila u sanaciju Tuđmanove ulice u Duboševici, nakon čega će biti raspisana javna nabava. Želja je općinskih čelnika ove dvije plaže povezati manjim brodićem. Željno se očekuje i završetak projekta izgradnje vidikovca na uzvisini zvanoj Trojnaš.

– Riječ je o iznimno lijepom i zanimljivom objektu s kojega će, za lijepog vremena, pogled sezati do Osijeka, Sombora… – kaže Šašlin, dodajući kako se cijela priča o vidikovcu uklapa u planove za razvoj tamošnjih vinskih cesta, a Dražani su sigurni kako su njihovi surduci i uzvisine, s kojih puca pogled na Dunav, idealno mjesto za odmor i kušanje autohtonih enoloških i gastronomskih delicija.

Kada se priča o Općini Draž, ne treba zaboraviti na Zeleni otok na Dunavu kod Batine. Pješčana plaža i najveće baranjsko vikend-naselje nadaleko su poznati. Već su počele pripreme za održavanje još jedne batinske motorijade u organizaciji ‘‘otočkih pirata‘‘, a u bliskoj budućnosti i ovaj će otok, bar jedan njegov dio, dobiti nove vizure.

– U planu je izgradnja plaže, ali ne na živom Dunavu, već dunavcu (Pašnjaku, nap. a.), koji prolazi paralelno s Dunavom. Projekt obuhvaća gradnju mosta, izmuljivanje i čišćenje dunavca kako bi postao protočan te, naposljetku, izgradnju plaže, pa čak eventualno i kampa sa sportsko-rekreacijskim sadržajima. Planiramo i nasipavanje platoa kod nekadašnje zelenootočke čarde, kako ovo područje ne bi bilo poplavljeno ni u vrijeme najviših vodostaja Dunava – navodi Šašlin, dodajući kako su dio ovog projekta preuzele Hrvatske vode.

Ivica Getto
Website Apps