Dvije najveće udruge mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) sa sjedištem u Bilju i Savez mađarskih udruga (SMU), čije je sjedište u Belom Manastiru, danas su na potpuno različitim polovima političke i financijske skale u Hrvatskoj. Dok je DZMH, čiji je izvršni predsjednik Robert Jankovics izabran u Hrvatski sabor, koalicijski partner vladajuće stranke i uživa financijsku potporu kako Hrvatske tako i Mađarske, protiv posve marginaliziranog SMU-a pokrenut je stečajni postupak na Trgovačkom sudu u Osijeku i njihova imovina odlazi na bubanj.

Sve do 2017. godine iz proračuna RH podjednako su financirane obje udruge mađarske nacionalne manjine, no preokret je nastao 2017. godine kada Savjet za nacionalne manjine Vlade RH odlučuje da DZMH dobije 2,886.000 kuna, a SMU-u 678.000 kuna

Mađarski dom DZMH-a u Vardarcu Drago Hedl

Orban mu osobno čestitao

DZMH uživa značajnu podršku i iz Mađarske, a Robert Jankovics, kada je na neobičan način izabran u Hrvatski sabor, na svome Facebook profilu pohvalio se objavom čestitke koju mu je osobno uputio mađarski premijer Viktor Orbán. Da je upravo DZMH jedini partner mađarske Vlade u razgovoru za Telegram potvrdio je i jedan bivši saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, koji se, zajedno s tadašnjim predsjednikom hrvatskog parlamenta, Lukom Bebićem našao u službenoj posjeti Budimpešti.

Taj zastupnik dolazio je iz redova Saveza mađarskih udruga, rivalske organizacije te nacionalne manjine, pa je Bebiću tijekom posjete jasno rečeno da mađarska Vlada za svog partnera u Hrvatskoj smatra isključivo DZMH. Došlo je do diplomatskog incidenta, jer Bebićev mađarski kolega nije rekao kako je vladajući Orbanov Fidesz partner DZMH-u, već da je to Vlada u Budimpešti.

Namještali izbore

Vratimo se na trenutak izboru Roberta Jankovicsa u Hrvatski sabor o čemu je Telegram pisao još u rujnu 2016., tjedan dana nakon parlamentarnih izbora. Tada smo otkrili aferu kako su se baranjski Hrvati, Romi i Srbi za 200-tinjak kuna pristali izjasniti kao pripadnici mađarske nacionalne manjine da bi mogli glasovati na manjinskoj listi. Razmjere te afere najbolje je pokazivao službeni podatak da se na parlamentarnim izborima u rujnu 2016., u odnosu na one iz studenoga godinu dana ranije, broj osoba koje se izjašnjavaju kao pripadnici mađarske nacionalne manjine povećao za 852. S obzirom da se u Hrvatskoj – gdje je Mađara najviše upravo u Baranji – kao pripadnici te manjine izjašnjava oko 14.000 građana, jasno je o kakvom se ogromnom i neobičnom porastu radi.

Priča s promjenom nacionalnosti, da bi se moglo glasovati na manjinskoj listi, dobila je nedavno i sudski, doduše, nepravomoćni epilog. Početkom lipnja ove godine Općinski sud u Osijeku na bezuvjetne kazne zatvor osudio je Atilu Soku (godinu dana) i Gordanu Musa-Balaš (10 mjeseci) jer su se ogriješili o kazneno djelo protiv biračkog prava. Sud je utvrdio da su podmitili ukupno 11 osoba kako bi se izjasnili kao pripadnici mađarske nacionalne manjine, te na manjinskoj listi mogli glasovati za Roberta Jankovicsa.

Telegram je, u vrijeme kada smo o tome pisali, u rujnu 2016., imao popis 25 osoba koje su neposredno pred parlamentarne izbore za iznos od nekoliko stotina kuna, pristali promijeniti nacionalnost, no sud je u postupku protiv Soke i Musa-Balaš utvrdio imena 11 osoba. Novac za podmićivanje, tvrdili su sugovornici Saveza mađarskih udruga, stigao je iz Mađarske jer je Orbanu bilo stalo da na manjinskoj listi pobjedu odnese član DZMH-a. Tada je rečeno kako Fidesz financira i druge aktivnosti DZMH-a, no ako je točno da je i novac za podmićivanje dolazio iz Mađarske, tada bi se već moglo govoriti o uplitanju druge države u hrvatske parlamentarne izbore.

Mađarski dom SMU-a u Vardarcu Drago Hedl

Po Baranji niču mađarski domovi

Viktoru Orbanu, tvrdili su naši sugovornici, iznimno je stalo da mađarska dijaspora, naravno ne samo u Hrvatskoj, bude pod kontrolom njegovog Fidesza. Zato obilno pomaže one manjinske grupacije koje podržavaju njega i njegovu stranku. Ako se pogledaju rezultati posljednjih izbora za mađarski parlament u travnju prošle godine, vidjet će se da je upravo mađarska dijaspora (koja ima pravo glasovati i na tamošnjim izborima) mahom za Orbanov Fidesz. Orbanova stranka u Mađarskoj je dobila 44,87 posto glasova, a u dijaspori čak 96,24 posto!

Baranja, u kojoj je najviše pripadnika mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj i u kojoj je sjedište obje važne mađarske udruge DZMH-a i SMU-a (postoje još dvije, ali su marginalne) od velikog je interesa za Orbanov Fidesz. Tamo novcem koji dolazi iz Hrvatske, no još više onim koji stiže iz Mađarske, niču novi mađarski domovi (ili mađarske kuće, kako ih kolokvijalno zovu), mada u mnogim mjestima takvi domovi već postoje.

Možda je najbolji primjer Kotlina (mjestašce u Općini Kneževi Vinogradi s manje od 280 stanovnika) u kojem postoji veliki mađarski dom, a sada se, za potrebe te nacionalne manjine adaptira ogromna kuća u tom selu u što se, prema neslužbenim podacima, ulaže više od dva milijuna kuna. Prvi dom, mada u odličnom stanju, uglavnom je zatvoren, dok se u drugi, u istom mjestu, ulaže ogroman novac. Da ne bi bilo zabune, znak DZMH-ove Mađarske kuće u narančastoj je boji, što je boja Orbanove stranke Fidesz.

Stari mađarski dom u Kotlini Drago Hedl
Mađarska kuća u Kotlini Drago Hedl

Izgradnju domova plaća Hrvatska

Također u narančastoj boji Fidesza niknuo je i novi mađarski dom u mjestu Lug, mada ondje već postoji napola izgrađeni mađarski dom započet još u vrijeme dok je na čelu Vlade bila Jadranka Kosor. Izgradnja tog doma, zbog opstrukcije vijećnika DZMH-a u Općini Bilje (u koju spada mjesto Lug), koja je bila investitor, već nekoliko godina stoji nedovršen. U njegovu gradnju utrošeno je oko dva milijuna kuna, a hrvatska je vlada odobrila još 2,6 milijuna kuna, no oni nisu iskorišteni.

Uz Lug je vezana još jedna zanimljivost: kako je dio zemljišta na kojem je trebao biti veliki parking uz započetu izgradnju ni do danas završenog mađarskog doma, u vlasništvu Saveza mađarskih udruga, koja je, pak, kako smo rekli, u stečaju, tu nekretninu ovih je dana kupila Demokratska zajednica Mađara Hrvatske. Kako smo neslužbeno saznali iznos od 105.000 kuna platili su u gotovini, mada je nejasno što će im to zemljište, kada u Lugu već imaju svoj Mađarski dom.

Temelji mađarskog doma u Lugu Drago Hedl
Novi mađarski dom u Lugu Drago Hedl

I u mjestu Vardarac (manje od 600 stanovnika) postoje dva mađarska doma, jedan, stari, Saveza mađarskih udruga, i drugi, novi, Demokratske zajednice Mađara Hrvatske. U Općini Bilje, gdje je sjedište DZMH-a, krajem travnja ove godine otvoren je Mađarski centar u kojem je smješteno uredništvo tjednika na mađarskom jeziku Uj Magyar Kepes Ujsag i moderan TV studio. Ondje je i velika konferencijska dvorana i prostorije za rad DZMH-a. Izgradnju tog objekta, vrijednog 2,8 milijuna kuna, u potpunosti je platila Republika Hrvatske, no na zgradi nema natpisa na hrvatskom jeziku, već u narančastoj boji Fidasza piše samo: HMDK, što je mađarska kratica od Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, odnosno Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.

Novi Mađarski dom DZMH-a u Bilju Drago Hedl

Bojkotirali su HDZ na izborima

Iako zastupnik DZMH-a u Hrvatskom saboru Robert Jankovics podržava HDZ-ovu većinu u Saboru, činjenica je da je njegov bliski suradnik, Daniel Hordosi koji se predstavljao i kao savjetnik u Hrvatskom saboru, opstruirao HDZ (o čemu je Telegram nedavno pisao). Hordosi, koji je bliski suradnik zastupnika Jankovicsa, dan prije izbora za EU parlament na društvenim je mrežama, na mađarskom jeziku, pozivao mađarsku nacionalnu manjinu na bojkot HDZ-a, sugeriravši biračima da glasuju za bilo koga, samo ne za HDZ.

Telegramovi sugovornici, bliski Savezu mađarskih udruga, tvrde da to nije bilo bez znanja Jankovicsa, odnosno miga iz Budimpešte. Hordosi je u svom pozivu na bojkot HDZ-a naveo ”taktičke razloge”, a Telegramu je objasnio kako je to učinio nezadovoljan lokalnim HDZ-ovim vodstvom u Općini Kneževi Vinogradi u kojoj je vijećnik.

Drago Hedl/Telegram

Previous Post
«
Website Apps