Talijansko-danska tehnologija pomogla je u ispravljanju tornja kalvinske crkve u živopisnom baranjskom mjestu Kotlini, nastanjenom većinskim mađarskim stanovništvom.

Iz povijesnih izvora, objavljenih na web-stranicama Općine Kneževi Vinogradi, stoji kako je Reformirana crkvena općina u Kotlini, kao župa, dio Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj.

“Ne zna se točno kada je osnovana reformirana zajednica u Kotlini, ali se pretpostavlja da je to bilo početkom 17. stoljeća. Jedno je međutim sigurno – da je u središtu Kotline već stajala crkva, koja je u požaru 1803. godine u potpunosti izgorjela. Novu crkvu tadašnji mještani nisu gradili na mjestu stare, nego na mjestu sadašnje crkve, na uzvišenju. Gradnju su počeli još u godini požara, 1803., a crkvu su završili tri godine kasnije, 1806.”, stoji na općinskom webu, gdje se navodi i da su veći radovi na crkvi bili još 1856., 1882., i 1963. godine. Od tada pa sve do današnjih dana, kažu mještani, značajniji radovi nisu izvođeni. Doduše, toranj je žbukan 1984. godine, a cijela je crkva izvana krečena. Dvadesetak godina kasnije obnovljeno je cijelo krovište, a 2006. godine i unutrašnjost crkve. No na statici, koja se pokazala kao najveći problem, nije rađeno. Posljedica toga, nastavljaju mještani, bilo je nagnuće crkvenog tornja – posljednjih je godina zabilježen otklon od približno dvadeset centimetara. Crkveni je toranj tako polako sve više počeo nalikovati na kosi toranj u Pisi, što je postalo zabrinjavajuće.

 Pet dana radili smo sanaciju tla ispod crkvenog tornja. Zbog loše drenaže, koja zapravo nije ni postojala, voda se slijevala u podnožje tornja pa je došlo do erozije odnosno klizanja tla. Na svakih 60-ak centimetara bušili smo tlo u određenu dubinu. U tako nastale otvore puštena je dvokomponentna smjesa koja bubri u tlu i ispravlja toranj – pojašnjava Milan Zuber, vlasnik tvrtke Kale d.o.o. iz Jagodnjaka, koja je obavljala poslove na sanaciji kotlinske crkve. Puštanje ove mase prestalo je nakon što se toranj, upravo zbog bubrenja smjese, djelomice ispravio. Zuber naglašava kako se do sada nije susretao s ovom metodom, prilično rijetkom u Hrvatskoj, ali je za nju čuo i zna da je pouzdana.

Inicijator cijele priče oko obnove ovog značajnog spomenika kulture bio je Robert Jankovics, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine.

– Nakon dugih godina zanemarivanja počela je temeljita obnova reformatske crkve u Kotlini, uz pomoć najsuvremenijih tehničkih rješenja, čime će biti osigurano zaustavljanje tonjenja prednjeg dijela crkve odnosno zaustavit će svako daljnje odvajanje tornja od broda crkve – ističe Jankovics, dodajući kako zahvaljuje Ministarstvu kulture Republike Hrvatske koje je prepoznalo ovaj problem i u cijelom zahvatu sudjelovalo s 400.000 kuna u ovogodišnjoj prvoj fazi obnove crkve.

Za nužni nastavak obnove ove živopisne crkve u malom baranjskom mjestu zanimljive povijesti, kako je ustanovio nadzor, bit će potrebna nemala sredstva. Jankovics naglašava kako ovo nije jedni projekt vezan uz mađarsku nacionalnu manjinu koji je u tijeku, kako na području Općine Kneževi Vinogradi, gdje se Kotlina nalazi, tako i u ostalim dijelovima Lijepe Naše.

Ivica Getto
Website Apps