ZADNJE LJETO BEZ BAZENA

3. kolovoza 2019.

Premda je javnost već počela sumnjati u realizaciju projekta rekonstrukcije gradskih bazena, čini se kako sumnjama ipak nema mjesta.

Ranije najavljena mogućnost uvrštavanja ovog projekta u Intervencijski plan, naime, skoro je gotova stvar, tako da bi od jeseni, ako ne bude neplaniranih problema, mogla početi ‘‘terenska‘‘ izvedba cijelog projekta. Informacija o uvrštavanju obnove gradskih bazena u Intervencijski plan potvrđena je iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), koja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. ima ulogu posredničkog tijela.

– Dvije godine nakon početka provedbe Intervencijskog plana predviđene su njegove promjene, a jedna od njih uvrštavanje je rekonstrukcije belomanastirskih bazena, koja će biti sastavni dio projekta izgradnje novog gradskog stadiona – kaže Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a, napominjući kako će tehnički ova promjena biti uvrštena odmah nakon povratka s godišnjeg odmora novog ministra Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. U Gradu Belom Manastiru već su raspisali (novu) javnu nabavu, a rok za javljanje istječe 6. kolovoza.

– Javna nabava je pri kraju. Nakon otvaranja ponuda i izbora najboljeg ponuditelja kreće žalbeni rok te početak realizacije projekta – kaže gradonačelnik Tomislav Rob, naglašavajući kako je procijenjena vrijednost investicije 10 milijuna kuna, dok će točan iznos biti poznat nakon izbora najpovoljnijeg ponuditelja. Kako neslužbeno saznajemo, zainteresiranih izvođača radova ima više. Rob naglašava kako je najvažnije od svega što se Grad ne mora kreditno zaduživati, a novac koji bi bio uložen u cijeli projekt može se iskoristiti za uređenje okoliša i budućeg restorana u sklopu kupališnog kompleksa.

– Problema uvijek može biti, a ako ne bude neplaniranih okolnosti, radovi bi mogli početi tijekom jeseni, što znači da bi bazeni vrata trebali otvoriti iduće kupališne sezone – podvlači Rob.

Podsjetimo, cijela priča oko rekonstrukcije gradskih bazena traje godinama. U proteklom razdoblju gotovo da nije bilo gradskih vlasti koje o tome nisu raspravljale, ali se, uvijek uoči kupališne sezone, prišlo ‘‘vatrogasnim rješenjima‘‘. Krajem prošle godine Vlada RH odobrila je kreditno zaduženje Grada na iznos od 6,5 milijuna kuna, što je i realizirano. Raspisana je javna nabava, ali je gradske oce iznenadila jedina pristigla ponuda, poslana od Projekt gradnje. Osječki su građevinari, naime, za posao zatražili 17 milijuna kuna, što je bilo znatno više od planiranog iznosa.

– Uz kreditno zaduženje, osigurali smo još približno 4 milijuna kuna, dakle ukupno 10-ak milijuna. Mišljenja sam kako Beli Manastir i njegovi stanovnici ne mogu platiti 17 milijuna kuna pa smo bili prisiljeni poništiti natječaj – istaknuo je početkom godine, nakon otvaranja kuverti, gradonačelnik Rob. Ivica Getto

Website Apps