Općinsko vijeće Općine Čeminac donijelo je proračun za 2020. godinu, s projekcijama za 2021. i 2022. Proračun za sljedeću godinu iznosi 29.584.283 milijuna kuna, a kapitalna je investicija izgradnja SRC-a Bazeni u Grabovcu, vrijedna 15 milijuna kuna. Planirani proračun za 2021. godinu je 26,3 milijuna kuna, od čega će 5 milijuna kuna biti izdvojeno za izgradnju tribina u Kozarcu, a kapitalna investicija u proračunu za 2022. godinu, čiji je planirani iznos 26,8 milijuna kuna, bit će izgradnja višenamjenske sportske dvorane u Čemincu, čija se vrijednost procjenjuje na 10 milijuna kuna.
“Ovo je socijalni, razvojni i nadasve održiv proračun. Primarni je cilj interes mještana općine Čeminac, pa se zahvaljujem svima koji su za njega glasali”, ističe u priopćenju za javnost općinski načelnik, Zlatko Pinjuh, dodavši kako se zahvaljuje i onima koji nisu glasali. A jedan od onih koji nisu podignuli ruku za proračun bio je Matko Perković (HDSSB). Osim što je podsjetio na kreditno zaduženje (koje će dosegnuti iznos od 30-ak milijuna kuna) te da u Čemincu postoji 15-ak godina stara dvorana, tvrdi kako je proračun donesen na sumnjiv način, kao i onaj za 2018. kada je, tvrdi Perković, Pinjuh lažirao zapisnik sa sjednice.

čeminac

Sve je prijavljeno Uredu državne uprave, dali smo iskaze u Općinskom državnom odvjetništvu, ali do danas, a prošlo je već više od godinu dana, nikakvih informacija nemamo – kaže Perković. Dodaje kako je tako rano izglasan proračun za sljedeću godinu (u rujnu ga donosi rijetko tko) dovoljan dokaz da se Pinjuh počeo pribojavati gubitka većine u Općinskom vijeću pa je požurio s njegovim donošenjem.

Jedini logični zaključak žurnog donošenja proračuna jest strah da ljudi konačno ne progledaju, što bi značilo osipanje ionako tanke većine u Općinskom vijeću. Ne vidim niti jedan drugi razlog – glasno razmišlja Perković, naglašavajući kako je dovoljan dokaz za to pokušaj da posljednja sjednica Općinskog vijeća bude održana u petak, što se nije dogodilo jer na nju nije došao samo jedan od osmero vijećnika priklonjenih Pinjuhu, pa su oporbeni vijećnici, napustivši sjednicu, ‘‘srušili‘‘ kvorum.

281533

I prije početka sjednice bilo je jasno da sedam ruku u zraku nije dovoljno za donošenje proračuna (potrebno je osam, nap. a.), pa smo prvo odlučili ostati na sjednici koja je trebala imati samo tri točke. No, kako je to kod nas običaj, na početku je dodano još osam točaka dnevnog reda. Nije potrebno spominjati da za njih materijale nismo dobili – priča Perković. Sjednica u petak, dakle, nije održana, ali je nastavak uslijedio već u subotu, za što su oporbeni vijećnici poziv dobili SMS porukom, sat vremena prije njezina početka, uz napomenu ‘‘kako su sjednicu napustili bez da su se informirali o Poslovniku‘‘. SMS pozivu oporba se nije odazvala, ali se pojavio osmi Pinjuhov vijećnik, što je bilo dovoljno za izglasavanje proračuna.

Šalju prigovor Uredu državne uprave

Podsjetimo, u Općinskom vijeću Čeminca četrnaest je vijećnika. Nakon posljednjih izbora, njih deset bilo je iz redova HDZ-a, ali je nedavno osam vijećnika istupilo iz te stranke. Upravo oni čine vladajuću većinu u Općinskom vijeću priklonjenu Pinjuhu. Matko Perković ističe kako će oporba uputiti prigovor Uredu državne uprave i čekati na odgovor, nakon čega će poduzeti daljnje korake. Kao što je poznato, neizglasavanje proračuna kao krajnji rezultat može imati krizu vlasti odnosno raspisivanje novih izbora za članove Općinskog vijeća.

U Općinskom vijeću je 14 članova, od kojih je načelniku Zlatku Pinjuhu naklonjeno njih osmero.
Ivica Getto
Website Apps