Tradicionalnim, već desetim zaredom karanačkim Čvarak festom, koji je u subotu održan u sklopu Zimskog vašara, počele su baranjske ‘‘predbožićne čarolije‘‘.

Sedamdesetak izlagača, bogata gastro i ostala ponuda, živa glazba (…) samo su djelić onoga što je dočekalo posjetitelje iz raznih krajeva Lijepe Naše i inozemstva. Kako tvrdi organizator manifestacije, Vlado Škrobo – Bajo, broj gostiju iz godine u godinu sve je veći, pa nije isključeno da je subotnji Čvarak fest (opet) srušio rekord.

Iz godine u godinu ponavljam kako Zimski vašari ruše rekorde posjećenosti, pa tako mogu reći i ove godine – istaknuo je Vladimir Škrobo – Bajo, vlasnik Baranjske kuće, koja je uz Udrugu čuvara starih zanata te uz pomoć TZ Baranje, organizirala ovogodišnji Zimski vašar i Čvarak fest. Pokazujući na brojne štandove naglasio je kako su na njima izloženi i na prodaju ponuđeni isključivo domaći proizvodi, odnosno hrana koju su godinama konzumirali naši roditelji, djedovi, pradjedovi…

Upravo po autohtonoj i tradicionalnoj hrani Baranja je nadaleko poznata, a sve što je na Zimskom vašaru ponuđeno, prirodni su proizvodi koje svi gosti mogu probati i kupiti izravno od proizvođača, onako u prirodnom obliku, bez ‘‘šminkanja pod bojama reflektora‘‘. Rekao sam već kako je broj posjetitelja iz godine u godinu sve veći, što pokazuje da smo na dobrom putu, a pri tome, bar kada je autohtona gastronomija u pitanju, ne izmišljamo toplu vodu, nego radimo ono što se na ovim prostorima oduvijek i radilo – objašnjava Škrobo. Da su njegove tvrdnje utemeljene i istinite, potvrdili su brojni gosti, poput Nevenke iz Karlovca. Rekla je, naime, da se dobro jede i u njezinu gradu, odnosno njegovoj okolici, ali je Baranja, što se gastroponude tiče – premašila Karlovac i okolicu.

– Sve je fino i dobro, a kada se ‘‘zalije‘‘, prvo rakijicom, a poslije konzumiranja ukusnih čvaraka i kobasica, vrhunskim vinom, užitak je potpun – kaže Nevenka, koja je u Karanac došla na preporuku prijatelja, a kada je već u ovom dijelu Lijepe Naše, odlučila je posjetiti Vukovar, Osijek i poneki baranjski restoran. Na karanačkoj poljani kod katoličke crkve svetog Donata u subotu su boravili gosti iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva, a na obližnjim parkiralištima, uz mnoštvo osobnih automobila, vidjeli smo i pet-šest autobusa, pa se sa sigurnošću može reći da je Zimski vašar i Čvarak fest pohodilo nekoliko tisuća ljudi. Već u rano prijepodne sa štandova je ‘‘nestala‘‘ većina suhomesnatih proizvoda baranjskih i slavonskih proizvođača, a naveliko se tražio ‘‘čvarak više‘‘. Primijetio je to i Matej Perkušić, direktor TZ Baranje.

Bogata ponuda

– Baranjska turistička ponuda apsolutno ovisi o sličnim manifestacijama. Premda je već prepoznata diljem Hrvatske, može se reći da je Baranja još uvijek destinacija u razvoju, a ovakve autohtone manifestacije još više privlače goste iz Hrvatske i regije, koji se odluče u Baranji ostati i dvije-tri noći, što je zapravo i cilj – kaže Perkušić. Prošlogodišnji i ovogodišnji karanački Zimski vašar usporedila je i Tatjana Roth, pročelnica za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije. Zaključila je kako se broj gostiju ove godine povećao, što je sasvim dovoljan dokaz kako ovakva događanja mnogo znače, u prvom redu za očuvanje identiteta, ali i za vidljivost destinacije.

Cvarak_Fest_2011_22

– Prekrasno je ovdje u Karancu, gdje brojni gosti, na jednom mjestu, mogu kupiti autohtone proizvode i uživati u atmosferi. Zimski vašar u Karancu hvale je vrijedna manifestacija – rekla je Roth, dodavši kako je Osječko-baranjska županija do sada na razne načine poticala ovakva događanja te kako će to činiti i u budućnosti. S njom se složio i zamjenik župana osječko-baranjskog, Goran Ivanović. A u Karancu u subotu doista nije bilo čega nije bilo. Domaće kobasice, manje ili više odimljene, slanine, krvavice i švargle, kulenje i kulenove seke, proizvodi od meda, zimica, kolači, razne rukotvorine (…), uz domaća vina i rakije, samo su dio asortimana ponuđenih na 70-ak štandova.

Svakako da treba dodati i bogatu gastroponudu u organizaciji Baranjske kuće, poput grah gulaša, čobanca, kobasica, šarana na rašljama…

Ivica Getto
Website Apps