Pandemija koronavirusa učinila je svoje. Uspoređujući pretprošlu s prošlom godinom, jasno se vidi kako je na području Baranje boravilo upola manje gostiju.- Dolasci, odnosno noćenja, u 2020. godini u odnosu prema 2019. godini su gotovo 45 posto, odnosno 55 posto manji. U brojevima, na području općine Bilje tijekom 2019. zabilježeno je 22.825 noćenja, dok ih je u 2020. godini bilo 12.546 – priča Renata Forjan, direktorica TZ Općine Bilje – Kopački rit, naglašavajući kako su 53 posto od ukupnog broja činili domaći gosti, što je razumljivo s obzirom na to da su se granice otvarale pa zatvarale tijekom godine, točnije uvodile su se razne restrikcije zbog čega je bio otežan prelazak u RH. Najviše stranih gostiju došlo je iz BiH, Srbije, Njemačke, Mađarske i Slovenije. Dodaje kako je najviše gostiju boravilo u seljačkim domaćinstvima odnosno OPG-ima, a nakon toga slijedi hotelski smještaj (u općini Bilje su to obiteljski hoteli).

– U drugoj polovini godine veći interes se pokazao za kućama za odmor kakvih u općini Bilje imamo tri. Sigurni smo da će se nastaviti trend boravka u manjim i izoliranijim smještajima tijekom 2021. godine – kaže Forjan, nadajući se što bržoj normalizaciji situacije.

Slično razmišlja i Matej Perkušić, direktor TZ Baranje (čija je ingerencija Baranja bez općina Bilje i Draž). I oni bilježe 50-postotni pad broja dolazaka i noćenja, bez obzira na to što je početak prošle godine obećavao rušenje rekorda. Nakon lockdowna situacija se počela popravljati, ali nove mjere uzele su danak.

– Pretprošle godine, primjerice, sustav eVisitor pokazuje približno 2600 dolazaka stranaca, dok ih je prošle godine bilo samo 800-tinjak. Domaći gosti prošle su godine bili znatno brojniji, ali ih je bilo 40-ak posto manje nego 2019. – priča Perkušić. Od ukupnog broja gostiju najviše ih je boravilo u hotelu Patria (34 posto), dok su ostali izabrali OPG-ove, objekte u domaćinstvima i ostale vrste smještaja.

– Teško je prognozirati, ali ako gostiju bude bar na prošlogodišnjoj razini, s obzirom na sve, bit ćemo zadovoljni. Nažalost, na globalnu situaciju vezanu uz koronu ne možemo utjecati – kaže Perkušić, dodajući kako će ove godine još više raditi na promociji Baranje.

Sigurno je da će kroz sustav biti više novca, što znači da će i promocija destinacije biti jača, a ako mjere dopuste, u planu su i brojne manifestacije, među kojima i neke nove. Dio će odraditi sami, a dio zajedno s TZ-ovima iz Bilja i Draža, svakog godišnjeg doba po jednu.

Dakako, ako mjere popuste… I.Getto

Website Apps