U BARANJI SVE PO STAROM

16. veljače 2021.

Do lokalnih izbora preostala su još tri mjeseca. Predizborna kampanja, iako neslužbeno, u Baranji je već počela. Kandidati pomno prate pogreške ‘‘suprotne strane‘‘, ratuju priopćenjima i čine sve kako bi privukli pozornost glasačkog tijela. A birači… Dio ih se otvoreno stavlja na stranu vlastitih favorita, dio šuti i unaprijed zna čije će ime zaokružiti, dio je neodlučan, a dio je pak već odlučio da na izbore – neće izići.Podsjetimo, prije četiri godine Baranjcima je bio dovoljan samo jedan izborni krug kako bi izabrali općinske načelnike odnosno gradonačelnika Belog Manastira. HDZ je bio dominantan, osim u općinama Jagodnjak i Bilje. Pobjedu HDZ-a u općini Jagodnjak, doduše, nitko nije ni očekivao. U njoj je SDSS-ov Stevo Mlinarević pobijedio je s 56 posto glasova, a u općini Bilje poziciju je zadržao Željko Cickaj, tada kandidat grupe birača s potporom Snage Slavonije i Baranje, koji je osvojio 61 posto glasova.

I Šoja kandidat?Obojica ističu kako će u utrku i ove godine. Mlinarević još uvijek ne zna eventualnog protukandidata, a Cickaj, koji će u utrku kao nezavisni kandidat, imat će ga u Eriku Munku (trenutačni zamjenik načelnika iz redova mađarske nacionalne manjine), kojemu potporu daje DZMH. Zanimljivo će biti i u općini Kneževi Vinogradi. Ovih dana OO HDZ-a trebao bi predložiti svog kandidata, najvjerojatnije aktualnog načelnika Vedrana Kramarića, koji kandidaturu planira prihvatiti.

Suprotstaviti bi mu se trebao Kristijan Horvat, kojemu će potporu dati grupa građana, među kojima i oni koji su bili priklonjeni Savezu mađarskih udruga, odnosno Denešu Šoji. Upravo stoga će 78-godišnji Šoja, najvjerojatnije, u još jednu izbornu utrku, uz potporu mještana koji mu nisu okrenuli leđa te dijela političkih stranaka (SDP, HNS…). Po još jedan načelnički mandat krenut će i darđanski načelnik Anto Vukoje (HDZ). Na prošlim izborima borio se protiv trojice kandidata grupa birača, kandidata iz redova HDSSB-a te jedine žene u Baranji koja se 2017. odlučila upustiti u načelničku utrku, Suzane Stojković (SDP). Pretpostavka je da će SDP i ove godine dati svog kandidata.

Još jedan dugogodišnji općinski načelnik, od prošle godine i saborski zastupnik, Stipan Šašlin (HDZ), nastojat će i nadalje ostati prvi čovjek općine Draž. “Krenuli smo u nekoliko projekata koje treba završiti”, obrazlaže želju da osvoji još jedan mandat. Slično razmišlja i Milan Knežević (HDZ), aktualni načelnik općine Petlovac, kao i njegov kolega Zoran Kontak (HDZ), koji će prihvatiti kandidaturu za načelnika općine Popovac ako tako odluči stranački OO. U utrku je krenuo i Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac, kandidat ‘‘svoje‘‘ Hrvatske narodne liste.

Čeka se i DP Itekako će biti zanimljivo u jedinom baranjskom gradu. Podsjetimo, prije četiri godine natjecali su se aktualni gradonačelnik, Tomislav Rob (HDZ), tadašnji dogradonačelnik Marko Bogatić (SDP-HNS-HSS) i Saša Šuvakov (grupa birača). Rob je prošao već u prvom krugu, ali se od tada štošta promijenilo. GO HDZ-a, naime, potporu je dao Marijanu Peranu (koji je tijekom 2017. bio predsjednik GO HDZ-a, što je do prije nekoliko dana bio Rob). Svoju prigodu vidi i od SDP-a već kandidirani Bogatić (SDP), a račune bi im, eventualno, mogao pomrsiti Domovinski pokret. “Imat ćemo kandidata za gradonačelnika, kao i listu za Gradsko vijeće. Ime kandidata objavit ćemo za nekoliko dana”, kaže Martina Mesarek, predsjednica gradskog ogranka DP-a. Nemamo informacije hoće li u utakmicu krenuti još netko.

Ivica Getto

Website Apps