USKORO PRESTAJE ZIMA

12. travnja 2022.

Primjetne su gužve kod vulkanizera zbog zamjena zimskih guma ljetnima

Popriličan se broj vozača već uvelike priprema za petak, kada i službeno prestaje zakonska obveza za zimskim gumama na vozilima. To se može primijetiti kod vulkanizerskih radnji koje već danima imaju povećan promet jer su mnogi vlasnici automobila zbog sve viših temperatura počeli mijenjati zimske gume ljetnim.

Gledajući samo zakon, obveza posjedovanja zimske opreme na vozilima je do 15. travnja i, u teoriji, ako do petka nemate zimske opreme na i u automobilu, mogli biste dobiti kaznu od čak 700 kuna. Zakon kaže da policija još ovog tjedna može kazniti vozače koji na vozilu imaju ljetne gume, a u prtljažniku nemaju lance za pogonske kotače. No, vozači su suočeni s temperaturama koje dnevno dostižu i više od 20 stupnjeva, što uvelike otežava vožnju zimskim gumama. Meka komponenta zimskih guma dodatno se omekšava na višim temperaturama. Rezultat je da se tada zimska guma mnogo brže troši i veća je potrošnja goriva.

Većina vozača ljetne gume postavlja kod vulkanizera. Ipak je riječ o poslu koji zahtijeva stručnost jer zimsku gumu treba skinuti s naplatka, a potom ljetnu staviti natrag. Osim toga, potrebno je provjeriti balans i optiku, a to definitivno treba raditi vulkanizer. Ono što vlasnik može učiniti prije nego što vulkanizer krene u posao jest da dobro opere gume prije demontaže s naplatka, kako prljavština i voda ne bi ušle u unutrašnjost gume. Dakle, ako zimske gume sami skladištimo, one se trebaju spremiti na tamno, hladno i suho mjesto. Gume ne smiju biti izložene suncu, ni dodiru s naftnim derivatima. Možete ih staviti u podrum, ali on mora biti suh, ali ne u prostoriju gdje je kotlovnica. Najbolje je dogovoriti termin kod vulkanizera ili servisera kako biste izbjegli gužve, čekanja i nepotrebno živciranje. Kako smo već naglasili, idealno bi bilo ako set guma koji ne koristite možete ostaviti u “hotelu za gume”, jer tada će se ljeti netko drugi brinuti o njima, zaštititi ih i povremeno okretati kako se ne bi deformirale. Okrećete li vi gume uskladištene u garaži? Sumnjamo!

Cijene ljetnih guma variraju ovisno o proizvođaču i njihovim dimenzijama. Proizvođači guma upravo u ove dane imaju sniženja pojedinih proizvoda, pa neka oni s “ćelavim” gumama razmisle o novim “papučama” za automobil. Da, skupo je, ali sigurnost je ipak na prvom mjestu.

Milan Bugarić

Website Apps