Kao sve velike države koje su tijekom povijesti imale kolonije tako je i Hrvatska, sada kad je postala samostalna država, krenula tim putem. Budući da je pokušaj kolonizacije van granica Lijepe naše propao , preostalo je jedino moguće –  da se to napravi unutar same zemlje.  Izbor je očekivano, pao na Baranju

.Zašto  kažem očekivano; plodno područje Baranje i dobri radišni ljudi idealna su podloga za stvaranje kolonije (kolonijalizam je po definiciji odnos u kojemu kolonijalni gospodari oduzimaju mogućnost vlastitog razvoja zemlji u kojoj vladaju, vođeni prije svega svojim gospodarskim interesima)

I tako je krenuo, kroz povijest već viđen, model “pomoći “u razvoju. Silom i kapitalom ( kojeg u slučaju Baranje nije čak ni bilo) preuzimaju se strateški gospodarski čindbenici, te se ostvaruje prividni gospodarski razvoj , prezentacijom kojega se pravda cijeli proces.

Cijeli taj privid traje do trenutka kada kao u priči “Alisa u zemlji čuda” ne uspijemo zaviriti ” iza ogledala”. Onda se čovjek u pravom smislu te riječi treba uplašiti i zapitati kako dalje i šta je izlaz iz situacije u kojoj se sada nalazi Baranja.

Ovo nije preuveličavanje već stvarni strah, budući da je sve poslovanje u Baranji u funkciji ostvarivanja dobiti samo jedne tvrtke, koja je putem Države uspostavila monopol nad poljoprivrednom proizvodnjom i prerađivačkom industrijom u ovom dijelu Hrvatske.

Strah postaje još veći kada spoznate da rješenja za sada nema – dok su se kroz povijest kolonijalne sile povlačile ( što zbog otpora stanovništva, što zbog politike) u našem slučaju postoji nerješivi problem ove generacije, a to je – ne možeš se boriti protiv SVOJE Države, Države koju smo svi zajedno stvorili kroz rat i stradanje.

Međutim ,  nova  je generacija “pred vratima” raste i uči , tu je. Generacija je to koja neće imati naš “hendikep”, generacija koja će htjeti promjene, ŽIVITI , RADITI  i  ZARAĐIVATI u Baranji i za Baranju i koja će zasigurno pronaći naćin da svoje želje i ostvari.

Zato se” kolonizatori” bojte ,  Baranjci će se u konačnici izboriti za ono što im pripada, te ponovo Baranju učiniti mjestom u kojem je lijepo živjeti.

 

 

 

 

 

Website Apps