KOLAČ NA ŽARU

30. rujna 2012.

Kolač na žaru slastica je koju susrećemo izuzetno rijetko. Upiti naših čitatelja ponukali su nas da dođemo do originalnog recepta  ovog izuzetno ukusnog kolača, priprema kojeg podrazumjeva dosta vještine, te vam isti i predstavljamo :

75 dkg brašna

2 jaja

10 dkg otopljenog maslaca

1 dl mlijeka

30 dkg kvasca

4 žlice šećera

1 korica limuna

1 žlica vanili šećera

malo soli, šećera, mljevenih orasa,

Kvasac  otopiti u mlijeku sa malo šećera. Kada se smjesa digne umijesiti u brašno  zajedno sa otopljenim maslacem , korom od limuna i vanili šećerom. Smjesi dodati dva jaja i dobro izraditi u meku smjesu tijesta. Ostaviti na toplom i pričekati da volumen smjese naraste dva puta. Razvaljati tijesto na 1/2 cm debljine, te isto izrezati na trake širine cca 1 cm.

Trake na podlozi nježno zarolati da dobiju oblu formu  te  namotati na drveni tuljak koji smo prethodno namazali uljem ili otopljenim maslacom. Pri namatanju trake treba obratiti pažnju da ne bude razmaka između namotanih traka, te se nakon što je cijela traka tijesta namotana, pažljivo , laganim stiskom na  namotano tijesto povezati u jednu cjelinu.

Prije stavljanja na žar namotano tijesto premazati žumanjkom te isto peči dvadesetak minuta uz stalno okretanje na žaru. Kada se kolač ohladi skida se sa kalupa te se posipa sa pripremljenom smjesom po izboru – orasi  ili šečer ili cimet ili kakao.

Pokušajte, vjerujte isplati se !

Website Apps