FOTONAPONSKE ELEKTRANE NA DNEVNOM REDU VIJEĆA BELOG MANASTIRA

Investitor bi najam krovova plaćao u visini 5 posto zarade od proizvedene energije

BELI MANASTIR – Na desetak, pa čak i više, objekata u Belom Manastiru u bliskoj budućnosti mogle bi biti sagrađene solarne odnosno fotonaponske elektrane. S pismom namjere upućenim gradskim čelnicima, vijećnike je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća upoznao Goran Pichler, voditelj projekta, koji zajedničkim snagama planiraju provesti njegova tvrtka Moje sunce i zagrebačka tvrtka VRenbekon. Nazvali su ga Beli Manastir – solarni grad, a na Gradskom vijeću je hoće li prihvatiti ili odbiti ovu ponudu. Kako je istaknuo Pichler, “oko su bacili” na 12 objekata u Belom Manastiru, od čega pet u gradskom vlasništvu, dok su u ostalima smještene ustanove i institucije pod ingerencijom Županije. Sukladno ponudi, za fotonaponske elektrane postavljene na krovovima objekata, investitor bi 14 godina plaćao najam u visini 5 posto zarade od proizvedene energije. Nakon isteka spomenutog roka, elektrane bi prešle u vlasništvo vlasnika objekta, koji bi ih mogao koristiti još najmanje 11 godina, točnije do isteka jamstva.” To su uvjeti gotovo istovjetni onima koji nude ostali ponuđači, ali postoji nekoliko razloga zašto je naša ponuda bolja od ostalih” rekao je Pichler. Jedan od njih je, nabraja, otvaranje edukacijskog centra, potom kompletan energetski pregled objekta, održavanje krovova tijekom ugovornog razdoblja te obveza investitora da gradu pripremi tri EU projekta. Sve je potkrijepio osiguranim financijskim sredstvima i garancijama poslovnih banaka, što je, naime, dodatna sigurnost. Dio priče pokušao je objasniti na primjeru školskih zgrada i nastavno-sportske dvorane koje bi, ističe, mogle koristiti solarnu energiju za kuhinju ili grijanje vode u svlačionicama.

– Tako bi Beli Manastir trebao postati prvi solarni grad u Županiji, a pred realizacijom je sličan projekt u Koprivnici, gdje bismo fotonaponske ploče trebali postaviti na četiri gradska objekta – rekao je Pichler.

Gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, potvrdio je da slične povoljnosti nije još nitko ponudio, dok je predsjednik Gradskog vijeća, dr. Davorin Bubalović, pozvao vijećnike da eventualne nedoumice i pitanja vezana uz ovaj zanimljiv projekt u pisanom obliku dostave do iduće sjednice Gradskog vijeća.

Ivica GETTO
Zarada elektrane oko 40.000 kuna godišnje
Energiju proizvedenu fotonaponskim elektranama investitor planira 14 godina prodavati HEP-u, a nakon isteka roka to mogu činiti vlasnici objekata. Zarada (prihod) od jedne elektrane je između 30 i 40.000 kuna godišnje. Na upit planiraju ih graditi i na privatnim objektima, Pichler odgovara negativno, naglasivši kako su se odlučili na javne ustanove.

Glas Slavonije

Website Apps