ULTIMATUM OSJEČKO-BARANJSKIH MLJEKARA

Do kraja godine, kažu, ostat će samo 10.000 mljekara

OSIJEK – Nezadovoljni proizvođači mlijeka iz Osječko-baranjske županije, koje su jučer primili osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i njegov zamjenik Željko Kraljičak, izjavili su da ako u roku od tri dana ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nešto ne poduzme i pomogne proizvođačima mlijeka, kreću s obustavom predaje prerađivačima i prolijevanjem mlijeka.

Kako je naveo Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, ovaj put ne idu na ceste, jer im je žao ometati građane, a mlijeko će prolijevati, jer ga ne smiju dijeliti, U suprotnom, rekao je, krave će završiti na prisilnom klanju. “Mljekarski sektor u velikim je teškoćama i tražimo da država žurno do ponedjeljka izmiri sve obveze koje ima prema proizvođačima uključujući i 0,50 kuna po litri proizvedenog mlijeka državnih premija”, rekao je Laslo. Mljekari su kazali i da zbog previsokih troškova proizvodnje neće odustati od zahtjeva za otkupnom cijenom mlijeka od 4,05 kn/l, za koju tvrde da je proizvođačka. Istaknuli su da mnoge proizvođače neće spasiti ni ta cijena, jer su već prezaduženi.

Iznijeli su i podatke o zabrinjavajućem padu broja proizvođača mlijeka u zadnjih šest godina. Bilo ih je 50.000, a ovoga kolovoza njihov je broj 12.500. Do kraja godine, kažu, ostat će ih samo 10.000. Čuo se i prijedlog da bi država trebala intervenirati iz robnih zaliha, ako ih uopće ima, s povoljnom cijenom kukuruza za stočare, jer je cijena kilograma kukuruza i otkupna cijena litre mlijeka izjednačena, što je neizdrživo. Čuo se ponovno i prijedlog o gradnji mljekare u Đakovštini koja bi bila u vlasništvu proizvođača.

Saslušavši probleme stočara, župan Šišljagić je izjavio kako bi trebali prije nego se odluče na prosvjede pokušati ipak naći neko rješenje. Složio se i s prijedlozima o puštanju kukuruza iz robnih zaliha po povoljnoj cijeni za stočare, uvođenjem novih kreditnih linija s jedan posto kamate, a udruge je upozorio neka budu jedinstveni, jer razjedinjeni neće postići ništa.Z.Rupčić

DRŽAVA NIJE POMOGLA NI SVINJOGOJCIMA

Na sastanku su bili nazočni i predstavnici malog broja svinjogojaca koji se još bave tom proizvodnjom. Kazali su da sve ovo s mljekarskim sektorom podsjeća i na probleme koje je, prije nego je propao, imao i svinjogojski sektor, a da pri tome država nije učinila ništa po pitanju njegove opstojnosti, a kamoli razvoja.

Glas Slavonije

 

Website Apps