NA BUBANJ IDE BAŠ SVE – OD MOBITELA DO KUĆE

 

Ovrha u postupku za alimentaciju nalazi se ispred svih eventualnih drugih ovrha na plaću

Ili je recesija uzela maha ili je sve više neodgovornih rastavljenih roditelja, i to većinom očeva koji ne plaćaju obveze prema svome djetetu.

Naime, na osječkom Općinskom sudu zbog neplaćanja alimentacije do 1. listopada ove godine zaprimljeno je čak 108 prijedloga za ovrhu, a taj je broj samo dvije godine prije bio gotovo upola manji. “Činjenica je da je sve više prijedloga za ovrhu, no ono što je utješno za one roditelje koji ne dobivaju alimentaciju, a to su uglavnom majke, čak i ako supružnik nije u radnom odnosu i nema novca za plaćanje, to ne znači da prestaje obveza plaćanja alimentacije. Onaj koji nema novca ipak mora platiti kad-tad. Ovrha u postupku za alimentaciju nalazi se ispred svih eventualnih drugih ovrha na plaću i naplaćuje se retroaktivno”, pojasnila je Mira Brnjevarac, predsjednica Ovršnog odjela Općinskoga suda. Ako tuženik radi, alimentacija se naplaćuje bez poteškoća, ako ne radi, a ima imovinu, ide se u ovršni postupak na pokretninu. U 99 posto slučajeva televizor, mobitel ili slične pokretnine u vlasništvu tuženika kupuje tužitelj jer drugi za to nemaju interesa. Sljedeći korak je ovršni postupak na nekretninu, no Brnjevarac naglašava da se mora poštovati dostojanstvo tuženika i to prema članku 6. Ovršnog zakona i doslovce pokušati sve prije nego dođe do ovrhe nad nekretninom. “To ne znači da se neće provesti prodaja kuće ili stana. Tuženik će dobiti ovrhu na kuću ako ne prima plaću i nema novca za alimentaciju. Neki čak zovu i inspekciju jer znaju da nezaposleni supružnik radi u fušu, ali ipak izbjegava obvezu plaćanja alimentacije”, dodaje Brnjevarac.

Marija MIHELIĆ
Kraći put do isplate

Prema novom Ovršnom zakonu koji je stupio na snagu 15. listopada, ovrhe na novčanoj tražbini više ne idu sudskim putem, nego posredovanjem FINA-e. Ipak FINA ne može “sjesti” na plaću, to može učiniti samo sud, a FINA može pokušati naplatiti potraživanje samo na način da na računu blokira ušteđevinu dužnika. “Svi oni koji su dobili ovršne isprave nakon toga datuma odlaze izravno u FINA-u, koja potom blokira račun. Ima li tuženik sredstava na žiro, tekućem računu ili štednoj knjižici, novac će mu biti skinut. To je ujedno i kraći put naplate jer je rok 30 dana, no vrijedi samo za ovršne isprave nakon 15. listopada”, rekla je Brnjevarac.

GODINA BROJ OVRHA 2009. 69 2010. 67 2011. 129 2012. (do 1.10.) 108

Alimentaciju može platiti i Centar za socijalnu skrb

Ako do ovrhe ne dođe u redovnom postupku, samohrani roditelji imaju pravo na privremeno uzdržavanje preko Centra za socijalnu skrb. “To vrijedi za roditelje čija su djeca mlađa od 18 godina, a od supružnika nisu dobili alimentaciju duže od šest mjeseci. Nakon ovršnog postupka mogu se obratiti Centru, a mi je isplaćujemo sljedeće tri godine. Ako supružnik u međuvremenu ne započne plaćanje alimentacije, podnosimo kaznenu prijavu”, pojasnila je Jelica Klobučar, ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb. Zaostaci se ne isplaćuju, već isplata počinje onoga dana kad je roditelj podnio zahtjev. Broj takvih predmeta u Osijeku iznosi oko tri stotine.

Glas Slavonije

Website Apps