Prvi puta u povijesti Zajednice Športsko ribičkih društava, Baranja je dobila prvoligaša. Nakon nekoliko godina natjecanja u 2. i 3. ligi ŠRD Amur iz Darde dobio je status prvoligaša. Od slijedeće godine netjecat će se sa još 11 najboljih ekipa iz cijele Hrvatske, a zanimljivo je kako su darđanski ribiči jedini predstavnici 5 savonskih županija. Natjecat će se se tri Darđana, jedan Belišćanin i jedan Belomanastirac. Predsjednik Amura i dopredsjednik Zajednice ŠRD-a Baranje Anđelko Martinčević, kao Stručna osoba za gospodarenje ribolovnim vodama u Baranji najavio je u emisiji Brifing još jednu veliku investiciju na Topoljskom Dunavcu.
Hrvatske vode spremne su uložiti preko 2 milijuna kuna u gradnju ribičke staze na Topoljskom Dunavcu po pravilima svjetske ribičke organizacije. Do sliejdećeg ljeta osim staze Puškaš bi dobio nadstrešnice i makadamski put, rekao je Martinčević.
Osim toga pojasnio je kako ovih dana kreće godišnji monitoring na Topoljskom Dunavcu, odnosno kontrolirani izlov mrežama kako bi se  utvrdio postotak pojedinih ribljih vrsta. Radi se o mrežama setkama i samolovkama sa velikim oknima, koje bi trebale utvrditi velike primjerke alohtonih              ( uvezenih) vrsta  soma i tolstolobika. Martinčević je demantirao informacije da se u Topoljski Dunavac ubacivala alohtona vrsta američkog grgeča – basa, jer je to zabranjeno.
Ako se ”bas” pojavio u Dunavcu moguće da je su došli iz mađarskog dijela, jer su u susjednoj državi imali običaj ubacivanja kvalitetnih alohtonih vrsta. Na sreću bas nije agresivan, a to pokazuju iskustva sa Repnjaka gdje je bas ubačen tijekom rata, dodao je Martinčević.

www.radio-baranja.hr

Website Apps