Ernst Norbert srebrni inovator

26. listopada 2012.

VELIKO PRIZNANJE BELOMANASTIRCU

 

BELI MANASTIR – Član Udruge inovatora Baranje i Prve srednje škole Beli Manastir, Ernst Norbert, osvojio je srebrnu medalju na 10. međunarodnoj izložbi inovacija i tehničkog stvaralaštva mladih Arca 2012, prošlog tjedna održanoj u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

U kategoriji mladih inovatora srebro je zaslužio za rad “Stubišni automat s mikrokontrolerom”. Kako ističe njegov mentor Tibor Boni, zagrebačka Arca je jedan od najvećih događaja takvog tipa u Hrvatskoj, pa je svaka nagrada osvojena na njoj golemi uspjeh.

– Stubišni automat služi za programsko upravljanje stubišnom rasvjetom u stambenom objektu s više katova. Vrijeme uključenosti stubišne rasvjete može se unaprijed odabrati pomoću preklopke s 5 različitih vremena, što se može pratiti i na LCD displeju s pozadinskom rasvjetom – objašnjava Boni, dodajući da se rasvjeta uključuje nakon pritiskanja tipkala za uključenje. Moguće je, dodaje, i korištenje sklopa bez prethodnog podešavanja vremena, tako da se odmah pritisne tipkalo, pri čemu je unaprijed programirano vrijeme od 30 sekundi ili posljednje podešeno vrijeme na preklopki. Tvrdi da automat ima niz prednosti. Između ostalog, omogućuje izuzetno jeftino i pouzdano korištenje stubišnog automata, jednostavna je montaža na postojeću instalaciju, a na svaki kat se može ugraditi jedna preklopka za odabir vremena i tipkalo.

Podsjeća kako je Norbert za isti rad osvojio već nekoliko nagrada. Izdvaja srebro na izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih škola i studenata s međunarodnim sudjelovanjem, broncu na iločkom Inventumu – izložbi inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih, te zlato na međunarodnoj izložbi u Bečeju. Važno je istaknuti i iločku zlatnu plaketu koju je na Inventumu dobio od predstavnika skupine inovatora iz Republike Mađarske. Norbert je prvi uspjeh na smotrama postigao prije dvije godine, kada je na Inovi osvojio broncu za rad “PWM upravljanje mikrokontrolerom”.I.Getto

U kategoriji mladih inovatora srebro je zaslužio za rad “Stubišni automat s mikrokontrolerom”

ŽELI UPISATI ELEKTROTEHNIKU

Ernst Norbert iz Darde učenik je 3. razreda Prve srednje škole – smjer tehničar za računarstvo. Ističe kako ga elektronika zanima od malih nogu pa stoga planira upisati elektrotehnički fakultet. Osvojene nagrade samo su mu dodatni motiv za nove inovacije i ideje, za koje, kaže, zasluge ima i njegov mentor. Na svoju ”ekipu” ponosan je i ravnatelj škole, Marko Ilijašev, koji ističe kako su odličja dokaz stručne zastupljenosti u školi, u kojoj su učenicima i profesorima pruženi uvjeti za usavršavanje.

Glas Slavonije

Website Apps