HRVATSKE OSIGURAVAJUĆE KUĆE NEĆE ISPLATITI NOVAC

Posljednjih godina najteži problem hrvatskih, napose slavonsko-baranjskih poljoprivrednika – velike štete na usjevima zbog suše i mraza, ove godine u visini od čak 1,2 milijarde kuna, prema svemu sudeći, neće biti ublažen ni ulaskom naše zemlje u EU.

Police osiguranja za takve štete s poljoprivrednicima uglavnom ni u kojem obliku ne zaključuju osiguravajuće kuće u 27 zemalja EU, pa to i nadalje u bližoj budućnosti neće činiti ni one koje posluju u Hrvatskoj. Jedini način da se šteta ublaži, budući da osiguravajuće kuće neće isplatiti ni kune za štete od ovogodišnje suše, a država već uobičajeno pri isplati šteta od nepogoda nadoknađuje najviše tri posto iznosa, bit će sustavno ulaganje u navodnjavanje što većih površina i dosljednije provođenje agrotehničkih mjera.

Hrvoje Grgić iz Euroherc osiguranja, koje sve više ulazi i u taj segment osiguranja, smatra da prijedlog za povećanje osiguranih površina pod usjevima i nasadima treba tražiti i u ukazivanju na pojedinačnu i državnu dobrobit osiguranja, što treba dinamizirati kroz suradnju osiguravateljnih kuća, države i osiguranika. Pritom se zauzima za to da se pri osiguravanju koriste razvijeni modeli iz susjedstva, poglavito austrijski, koji cijenu police temelji na raspoloživoj infrastrukturi za zaštitu od suše i ostalih nepogoda.

Jurica Vukosav, voditelj Odjela za osiguranje usjeva i nasada u Croatia osiguranju, i jedan od pregovarača u prilagodbi EU, kaže da kod nas već postoji dosta razvijena suradnja osiguranika, države i osiguravateljnih kuća.

– Država subvencionira premiju osiguranja u poljoprivredi s 25 posto, to čine i neke županije, no sve je to, smatra, nedostatno jer su rizici i štete velike. Dobrim pak ocjenjuje to što država razmatra nove modele javno-privatnog partnerstva gdje bi ona bila inicijator rasta osiguranja u poljoprivredi.

Croatia osiguranje, lider osiguranja usjeva i nasada u RH, nudi police osiguranje za rizike tuče, požara, udara groma, proljetnog mraza, ozebe, posolice i poplave, no još ne i za sušu.

– Pregovaramo i oko uvođenja osiguranja protiv suše, no samo usjeva kukuruza, prema uzoru na neke zemlje EU, kaže Vukosav. Ističe i da Croatia osiguranje ove godine ima 200.000 hektara osiguranih površina pod usjevima i nasadima ili 19 posto zasijanog i zasađenog, a najviše u Slavoniji i Baranji. Kod ratarskih kultura osigurano je približno 27 posto ukupnih površina. Za osigurane voćnjake za štete od proljetnog mraza isplatit će oko 15 milijuna kuna. Po hektaru voćnjaka za ugovoreni urod od 40 tona, vrijednih 120.000 kuna, premija osiguranja za tuču, mraz i gubitak kakvoće je 13.000 kuna. “U osiguravanju usjeva i nasada Croatia osiguranje je socijalno osjetljiva kuća. Za razliku od osiguravajućih kuća u Europi, permanentno generiramo gubitke u toj vrsti osiguranja, a oni posljednjih 17 godina iznose čak 170 milijuna kuna”, kaže Vukosav.

Nikola VUKADINOVIĆ
Pomoć iz “zelene kutije”

Hrvatska država, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, u subvencioniranju premija osiguranja usjeva i nasada sudjeluje s 25 posto, a maksimalno do 350.000 kuna po osiguraniku. Za iduću godinu u Ministarstvu je rezervirano 30 milijuna kuna, što je iznos potreban za sadašnji obuhvat osiguranja. Ako dođe do širenja portfelja, iznos subvencije po hektaru će se morati smanjivati. “No, ulaskom u EU možemo iz njezinih fondova, odnosno ‘zelene kutije’, za subvencioniranje premije osiguranja godišnje povlačiti 330 milijuna kuna. Osiguranici bi u tom slučaju bili subvencionirani s čak 65 posto premije”, kaže Vukosav.

EU BEZ JEDINSTVENE STRATEGIJE

– U Europskoj uniji ne postoji jedinstvena strategija upravljanja rizicima u poljoprivredi. Međutim, određenih osiguravateljnih proizvoda koji u Hrvatskoj ne postoje, pa i onih od suše, u nekim zemljama EU, ipak ima. Takvi proizvodi najrazvijeniji su u Španjolskoj kroz model javno-privatnog partnerstva, gdje država pokriva udruženim osiguravateljima čak 75 posto police osiguranja, što bi bila i preporuka za RH, kaže Vedran Forjan iz Kvarner VIG osiguranja.

27% površina pod ratarskim kulturama je osigurano

170 milijuna kuna su gubici Croatia osiguranja u osiguravanju usjeva i nasada u posljednjih 17 godina

Glas S lavonije

Website Apps