SLAVONCI I BARANJCI NE ODUSTAJU OD POMOĆI

BELI MANASTIR – Mlada studentica iz Čeminca Biljana Smolčić, njezini roditelji i prijatelji – ne odustaju. Iako su prikupili tek pola od potrebnih 30.000 eura za operaciju galopirajućeg tumora na hipofizi, nadaju se da će do kraja mjeseca skupiti pun iznos. No, do termina uplate ostalo je samo nešto više od deset dana.

– Operacija u njemačkom gradu Erlangenu dogovorena je za 31. listopada, ali u Njemačkoj moramo biti ranije, priča Biljana, koju i nadalje muče jake glavobolje, te sve slabiji vid. Odustali su od nastojanja da prikupe potpise tri hrvatska liječnika bez kojih Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje neće financirati operaciju u inozemstvu. Glas Slavonije već je ivjestio o tome kako su dva potpisa imali “u džepu”, ali je treći liječnik dokument odbio potpisati.

– Odbijanje potpisa znači da liječnik misli da se operacija može izvršiti u Hrvatskoj. No, iza mene su već tri operacije, a poboljšanja nema – žali se Biljana, uzdajući se u prijetelje i ljude dobre volje.

Baranjci i Slavonci već su u nekoliko navrata dokazali da imaju veliko srce pa je tijekom godine organiziran čitav niz humanitarnih akcija, među kojima koncerti, malonogometni turniri, dramske predstave i slično.

– Poslali smo mnogo zamolbi na različite adrese, a već u petak bit će organiziran humanitarni koncert u Osijeku – kaže, ponavljajući kako čvrsto vjeruje da će preostalih 15-ak tisuća eura uspjeti skupiti u idućih nekoliko dana.

Podsjetimo, cijela Hrvatska upoznata je s nesrećom koja ju je zadesila. Operirana je tri puta, a nakon posljednje operacije oštećen joj je očni živac koji će također zahtijevati kiruršku obradu. Zdravstveno stanje pogoršava se iz dana u dan pa je obitelj za pomoć odlučila zamoliti cjelokupnu javnost. O njihovom materijalnom stanju dovoljno govori činjenica da u obitelji radi samo majka, koja je čistačica u čeminačkoj osnovnoj školi. Svi koji žele pomoći Biljani novac mogu uplatiti na broj žiro-računa u Privrednoj banci Zagreb: 2340009 – 3103713338.I.Getto

Tamburom od srca

U organizaciji Vjekoslava Filipovića, Josipa Mihaljevića i Božidara Grgića, u petak, 19. listopada, u šatoru na Srednjoškolskom igralištu u Osijeku, s početkom u 20 sati, bit će održan veliki humanitarni koncert pod nazivom “Tamburom od srca”. Nastupit će Željko Lončarić-Žec, Bosutski bećari, Tamburaši slavonske krvi, tamburaški sastavi Panonia, Kas, Sedam osmina, Pleter, Zlatni klas, Momci, Žeteoci, Ringišpil, Slatki kolač… Ulaz je 10 kuna, a sav prihod od koncerta namijenjen je Biljani. ”Ljudi dođite, zabavite se i spasite još jedan mladi osmijeh”, stoji u pozivu. (I.G.)

Glas Slavonije

Website Apps