Norbert Lammert (CDU) ocijenio da Hrvatska još nije spremna za EU

Njemački demokršćani, stranka Helmuta Kohla i Angele Merkel, koja je uvijek “gurala” Hrvatsku prema Europskoj uniji, od prošlog su tjedna iznenadno postali rezervirani prema ulasku Hrvatske u EU.

Otišlo je to čak dotle da se i predsjednik njemačkog parlamenta, član CDU-a Norbert Lammert, za “Welt am Sonntag”, zauzeo za zaustavljanje procesa proširenja, uključujući planirano pristupanje Hrvatske 1. srpnja 2013. Lammert je ocijenio da Hrvatska još nije spremna za članstvo, dodavši da, nakon iskustva s Bugarskom i Rumunjskom, primjedbe iz prošlotjednog izvješća EK o Hrvatskoj treba uzeti ozbiljno.

– U pretpristupnom je nadzoru Europska komisija upozorila na neke posljednje deficite koje ona vidi. To su konkretne zadaće koje su još stavljene pred Hrvatsku. To je iz naše perspektive pozitivan način djelovanja jer će ti jasni kriteriji pomoći u ispunjavanju i osiguravanju stvarnih uvjeta pristupanja. Uvjereni smo da Hrvatska to može postići u predviđenom roku”, kazao je u petak glasnogovornik vlade Steffen Seibert. S druge strane, njemački socijaldemokrati i dalje su čvrsto uz Hrvatsku, istaknuvši da Hrvatska ne bi smjela ispaštati zbog grešaka koje su učinjene pri proširenju EU na Bugarsku i Rumunjsku.

– Ne treba tome pridavati posebnu pozornost. Riječ je o istupima pojedinaca usmjerenim k njemačkoj javnosti – komentirao je proteklih dana visoki Vladin dužnosnik.

Učestali negativni istupi ipak su, čini se, zabrinuli Vladu. Dok je Vesna Pusić, nakon izjava Krichbauma, ustvrdila da se radi tek o individualnom stavu jednog od parlamentaraca, jučer je naglasila da “svako upozorenje uzimamo ozbiljno”.

– Mislim da ovo stajalište donekle odražava i skepsu koja općenito postoji u Europi prema proširenju. Zadaće su velike i važne, ali mi smo u stanju to ostvariti i ostvarit ćemo – istaknula je Pusić za HTV.

Predsjednik Sabora Josip Leko upravo je s Lammertom razgovarao prije nepunih mjesec dana u Strasbourgu. Tada je, u šturom priopćenju, Sabor izvijestio da “Lammert nije dao nikakve nove najave u vezi s ratifikacijom ugovora”. Leko jučer nije htio govoriti o tom susretu niti komentirati posljednje izjave dijela njemačkih parlamentaraca.

– Nijemci imaju svoje, a mi svoje poslove koje ćemo odraditi. Uvjeren sam da ćemo ispuniti sve obveze koje se od nas traže. Europska komisija vrlo dobrim ocjenjuje naš napredak i siguran sam da će nas sve članice 1. srpnja 2013. rado dočekati u EU – kazao je Leko.

Dražen CIGLENEČKI/ Irena FRLAN
Glas Slavonije
Website Apps