Starosjedioci su Indijanci, a na sjeveru zemlje Eskimi. Već oko 1000. godine Vikinzi su dosegli do njezinih obala. Francuzi su tu isto bili bitni, a ne pričamo vam uopće o Europi! Iako titulu službenog jezika dijeli ravnopravno s engleskim…na stranu s uvertirom, čitate o Kanadi.

Kanada je površinom od 9.984.670 km² druga po veličini zemlja na svijetu, obgrljena s jedne strane Tihim, a s druge Atlantskim oceanom, i ne, ovo nije poduka iz geografije.

Kanadu spominjemo iz puno boljeg razloga, za kojeg, ako prepoznate potencijal, nije naodmet znati ni poneku geografsku činjenicu.

U ovom članku želimo predstaviti Kanadu kao zemlju koja je mnogim Hrvatima pružila utočište za ovo krizno vrijeme, ali još važnije – želimo upoznati Vas, dragi čitatelji, s mogućnostima koje imate i vi kako biste bolju budućnost potražili u zemlji Kraljice Elizabete II.

Podsjetimo, temeljem Memoranduma o mobilnosti mladih, kanadska i hrvatska ambasada potpisale su 2009. sporazum o dodjeli 300 dozvola godišnje za osobe između 18 i 35 godina, koje im omogućavaju da u Kanadi putuju, borave i rade na godinu dana. Za ovu su godinu dozvole izdane u samo nekoliko dana.

84 posto Hrvata želi raditi u inozemstvu

Sa stopom migracije od 29,4 posto Hrvatska je prva zemlja u Europi po odlasku visokoobrazovanih ljudi. U posljednje tri godine iz Hrvatske se iselilo 32.500 ljudi, moglo bi se reći jedan omanji grad, kažu najnoviji podaci državnog zavoda za statistiku.

Mnogi su od iseljenika za svoje stalno ili privremeno odredište izabrali baš Kanadu. U posljednje dvije godine tamo posebno odlaze mladi i obrazovani ljudi i to čak njih 655, izvještava kanadska ambasada.

Sve više građana svoju budućnost ne vidi u Hrvatskoj, a među njima prednjače mladi. Portal MojPosao.net, u anketi provedenoj na više od 1000 ispitanika, istražio je koliko Hrvata namjerava otići raditi u inozemstvo i kada.

Čak 84 posto ispitanika potvrdilo je da namjeravaju potražiti bolje poslovne prilike izvan hrvatskih granica.Među njima, najviše njih 64 posto namjerava otići unutar sljedeće dvije godine.

Oni smatraju da u Hrvatskoj za njih nema posla ili je slabo plaćen, te kako je opće raspoloženje u državi depresivno.

Širok raspon poslova u Kanadi 

U Kanadi je tražen širok raspon poslova: od visokoobrazovanih inženjera, računalnih operatera pa sve do pomoćnih radnika…lista potencijalnih poslova je velika, jer kanadska je ekonomija krizu relativno bezbolno prebrodila.

Iako su zbog velikog interesa odlaska mladih iz Hrvatske pokrenute velike on-line rasprave i postavilo se pitanje domoljublja, jednostavnom logikom koliko dobiješ, toliko daš možemo zaključiti da u zemlji kojom vladaju privilegirani ljubitelji kvazi politike, počevši od nesposobnih referenata na fakultetima, preko ogorčenih i drskih šalteruša u poštama, MUP-u, itd., do samih političara koji pretaču iz šupljeg u prazno ne bi li još jedna bakica iz planine glasala za njih, a o glasačima koji trideset godina glasaju za istu stranku nedopuštajući promjene ne ću ni početi… – nema mjesta za ambiciozne intelektualce ili ljude željne rada i uspjeha!

Tužno je što je za većinu uspjeh zapravo prosta zadovoljština egzistencijalnih potreba koja treba biti omogućena svima.

– Ovdje se može raditi koliko god poslova želiš, dakle nema klasične prijave s radnom knjižicom kao u Hrvatskoj. To značajno olakšava pronalazak dodatnog posla ako ti treba više novca. Zarađuje se ovisno o tome čime se baviš i koliko radiš. A plaća uvijek stiže na vrijeme. – rekao je 25-godišnji Velikogoričanin za danas.hr.

Na stranu moral i vaganje domoljublja, ako u zemlji u kojoj živiš nemaš posao i sjediš u dnevnoj sobi učeći turski obogaćenim TV programom za još koju sapunicu – zašto ne bi otišao negdje gdje ćeš biti koristan?

Ne nužno s ciljem profita, već obogaćivanja životopisa, a samim time i vlastitog karaktera.

Tri opcije rada u Kanadi 

Na web stranici kanadske ambasade nude se tri opcije. Ako ste hrvatski državljanin i stari ste između 18 i 35 godina, jeste li znali da staž ili praksu možete odraditi u Kanadi i usput steći međunarodno radno iskustvo?

Kategorija International Co-op (Internship) namijenjena je hrvatskim državljanima koji su upisani kao studenti u nekoj visokoškolskoj ustanovi u Hrvatskoj i koji namjeravaju odraditi staž ili praksu u Kanadi (najviše 12 mjeseci), kao sastavni dio programa njihovog studija.

Odradite svoju praksu ili staž radeći u muzeju u gradu Quebecu, pomažući u veterinarskoj klinici za životinje s farme u Saskatoonu, ili planirajući konferencije u Vancouveru… Mogućnosti su beskrajne, kao i iskustva koja možete dodati svojem životopisu!

Druga je opcija nazvana Working Holiday, a omogućuje rad u Kanadi i putovanja zemljom, upoznavanje kanadske kulture, engleskog i francuskog jezika, itd. Ako ste hrvatski državljanin u dobi između 18 i 35 godina preko programa International Experience Canada (IEC) imate mogućnost maknuti se iz svoje dnevne sobe i prestati gubiti vrijeme!

Radni dio vašeg puta omogućava vam da zaradite novac dok ste u Kanadi kako biste mogli financirati putovanja tijekom boravka. Iako možda nećete zaraditi dovoljno da još i uštedite, možete imati dovoljno novca za manja putovanja i troškove smještaja tijekom boravka u Kanadi.

Young Professionals je treća opcija ponuđena na stranicama ambasade. Kategorija Young Professionals namijenjena je hrvatskim državljanima, naročito onima koji su nedavno diplomirali na nekoj od ustanova visokog obrazovanja u Hrvatskoj, koji žele unaprijediti svoju karijeru tako što će steći međunarodno radno iskustvo pod unaprijed dogovorenim ugovorom o radu u Kanadi na najviše 12 mjeseci.

Vjerujemo da mogućnosti koje imate u ove tri opcije prepoznajete i sami. Prihvaćanjem procesa cijeloživotnog učenja postajemo svjesni da je svako iskustvo nova spoznaja koja nas individualno bogati.

Ne želimo ovim člankom poticati ljude da odlaze iz Hrvatske već da za vrijeme kada im Hrvatska ne može pružiti nove spoznaje – ulažu u sebe kroz mogućnosti koje Hrvatska ima kao političke dogovore, a jedan od njih je definitivno ugovor potpisan s Kanadom.

“Mladi napustimo Hrvatsku”

Facebook zajednica pod nazivom “Mladi napustimo Hrvatsku” broji već oko 40 tisuća članova. Na toj Facebook stranici mogu se pronaći razni korisni linkovi, komentari te iskustva s radom u inozemstvu. Za pristup stranici klikni ovdje

Između ostalog upravo na toj Facebook stranici pronašli smo ova dva vrlo korisna videa. Autor oba videa je Milorad Borota kanadski imigracijski savjetnik.

Prvi je vrlo koristan video vodič o odlasku i pronalasku posla u Kanadi. U priloženom videu deteljno je objašnjeno sve o radu u Kanadi – kako tražiti dozvolu, kome se obratiti, koji su uvjeti za tražnje posla, za koje poslove je potrebna radna dozvola, koja je potrebna dokumentacija itd..

www.osijek-online.hr

Website Apps