ZAKON OD NEDJELJE I DANJU PROPISUJE PALJENJE SVJETALA NA AUTOMOBILIMA

Iako u Hrvatskoj nije obvezno upaliti svjetla danju tijekom ljetnog računanja vremena, zbog sigurnosti MUP i stručnjaci preporučuju paljenje svjetala tijekom cijele godine

 

Satovi će se u nedjelju u 3 sata, u noći sa 27. na 28. listopada, pomaknuti jedan sat unatrag čime počinje zimsko računanje vremena.

Za vozače je to bitno jer tijekom zimskog računanja vremena, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Kazna za one koji se na to ogluše iznosi 300 kuna.

Dnevna ili kratka svjetla

Dnevna svjetla su, kako im i naziv kaže, svjetla predviđena za vožnju po danu, a za sada se ugrađuju uglavnom na automobile više klase (pale se automatski čim se upali vozilo) i različita su od kratkih svjetala. Većina automobila u Hrvatskoj nema dnevna svjetla i stoga vozači često pogrešno smatraju da su to kratka ili svjetla za označavanje vozila. Oni koji nemaju dnevna svjetla moraju, stoga, upaliti kratka svjetla.

Noću i u slučaju smanjene vidljivosti, podrazumijeva se, moraju biti upaljena svjetla i to najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i paran broj crvenih svjetala na stražnjoj strani. Novčana kazna za vožnju bez svjetala noću iznosi 500 kuna. Podsjetimo, na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Neznatno veća potrošnja

I Hrvatska je do izmjene zakona 2010. godine, kao i primjerice Slovenija, imala obvezu o korištenju dnevnih svjetla tijekom cijele godine.

Zakonodavac je pri izmjeni te odredbe naveo da upaljena svjetla rezultiraju većom potrošnjom goriva. No povećanje potrošnje zbog toga je zaista mizerno pa i MUP na svojim internetskim stranicama preporučuje korištenje dnevnih svjetala i u razdoblju ljetnog računanja vremena jer su automobili s upaljenim svjetlima uočljiviji.

Tijekom cijele godine dnevna svjetla su obvezna u BiH, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Islandu, Kosovu, Letoniji, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Švedskoj.

Piše: Mladen Milčić

Večernji list

Website Apps