NASTOJE POVEĆATI PRIHODE

U uvjetima kada su građevinski sektor i njemu popratne djelatnosti već četiri godine suočeni s trendom smanjenja obujma građevinskih i infrastrukturnih radova našička je Nexe grupa, ulažući pojačane napore na svim tržištima na kojima djeluje, u 2011. godini ostvarila 16 posto veće ukupne konsolidirane prihode nego u godini ranije.

Prva polovina 2012. godine zaustavila je pozitivne trendove iz 2011. godine, na što je velik utjecaj imalo i produženo razdoblje loših vremenskih uvjeta koji su odgodili početak građevinskih aktivnosti, a dodatno tomu, nije započet ni jedan veći infrastrukturni projekt.

Prema riječima Silvije Tomljenović, voditeljice službe za odnose s javnošću Nexe grupe, ta vodeća regionalna građevinska korporacija u idućim mjesecima očekuje pokretanje investicijskog ciklusa u RH te time i stabilizaciju i zaustavljanje negativnih trendova u industriji.

“Neki od projekata koji će također pridonijeti pozitivnom impulsu su gradnja mosta na Savi kod Svilaja, gradnja osječke obilaznice te projekti HŽ Infrastrukture u pripremi, a koji se odnose na remont i rekonstrukciju pruga”, kaže Tomljenović. Pritom ističe da čelništvo Nexe grupe s predstavnicima Vlade RH razgovara i o mogućnostima da se kod najavljenih investicijskih projekata u Hrvatskoj ostvare uvjeti za maksimalnu iskorištenost domaćih resusra. Konkretno, u projektu gradnje dijela koridora 5C koji prolazi kroz Hrvatsku, točnije kroz Baranju, gdje je riječ o nizinskom kraju nestabilnog terena, bez izvora dostatnih količina nasipnog materijala, kao idealna mogućnost gradnje pojavljuje se mogućnost implementacije betonskih kolnika.

Betonski kolnici, osim što predstavljaju potpuno održivo rješenje u cestogradnji zbog svojih ekoloških karakteristika, manjih troškova gradnje i održavanja, u cijelosti iskorištavaju domaće resurse, te bi kao takvi izravno pridonijeli nužnom pozitivnom impulsu hrvatskim proizvođačima i građevinarima, ističu u Nexe grupi.

U Nexe grupi ističu da i na ostalim tržištima na kojima posluju, prvenstveno Srbije i BiH, postoji niz projekata u pripremi u energetskom sektoru, poput gradnje hidroelektrana i termoelektrana, te niz aktualnih projekata u cestogradnji, od gradnje Koridora 10 u Srbiji do trenutno najaktualnijeg projekta gradnje autoceste Prnjavor – Doboj u BiH. Svi ti projekti trebali bi povećati aktivnost u građevinskom sektoru.

Nikola VUKADINOVIĆ
Glas Slavonije
Website Apps