Svi nezaposleni s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) uskoro bi se mogli umjesto jednom mjesečno na burzu javljati jednom tjedno, piše Poslovni dnevnik.

Kako poručuje Ankica Paun-Jarallah, ravnateljica Zavoda, doći će vrijeme kada će HZZ, kao i u nekim drugim zemljama tražiti od nezaposlenih ne samo “tjedno javljanje” nego i dokumentaciju o svim poslanim molbama za posao. Točnije, mora dokumentirati minimalno pet poslanih molbi tjedno.

I sada postoji obveza vođenja dnevnika traženja posla i kontaktiranja svojeg savjetnika, ali mi zasad ne tražimo dokaze o nekoliko poslanih molbi tjedno“, kaže za Poslovnidnevnik Paun-Jarallah.

A takva ‘aktivna politika traženja posla’ se ne traži, jer na Zavodu nema dovoljno kadra koji bi taj posao odradio.

Primjerice, u Slovačkoj je svaki nezaposleni obvezan svoj status dokazivati dokumentacijom iz koje je vidljivo da aktivno traži posao. Također ako se u Njemačkoj ili Austriji utvrdi da osoba ne traži posao dovoljno aktivno, briše se iz evidencije“, odgovaraju iz HZZ-a poručujući kako je i Hrvatska budući član Europske unije, što znači da će također morati provoditi sve direktive i smjernice EU.

U nas na jednog savjetnika dolazi čak 700 nezaposlenih, dok je u Europi prosjek da na 150 nezaposlenih dolazi po jedan savjetnik.

Cilj je da uskoro dostignemo prosjek od tristotinjak nezaposlenih na jednog savjetnika, što znači da će HZZ uskoro postati atraktivan poslodavac koji će zaposliti više stotina novih kadrova.

SiB.hr

Website Apps