U BUNARU TOPLA VODA

Voda temperature 40-ak Celzijevih stupnjeva teče i iz slavina

BARANJSKO PETROVO SELO – Stanovnike Baranjskog Petrovog Sela i okolice zateklo je senzacionalno otkriće u Ulici Daljok na kućnom broju 1, gdje je prije nekoliko dana iz slavina i bunara potekla – vruća voda!?

Stipo Benak i njegova supruga Dijana bili su nemalo iznenađeni kada su prije nekoliko dana primijetili da iz slavine na dvorištu teče neobično topla voda.

– Primijetili smo da se nešto čudno događa pa smo otišli provjeriti hidrofor preko kojeg iz bunara dobivamo vodu, ali i on je bio iznenađujuće topao. I voda iz bunara, koji je ovdje desetljećima, a koju smo izvukli i koja je oduvijek svježa, hladna i iznimne kvalitete, bila je čudno topla, čak i vruća, pa smo prema uputama vodoinstalatera bili prisiljeni isključiti hidrofor i kućanske aparate koji rade u kombinaciji s vodom kako bismo izbjegli moguće kvarove – pričaju Benakovi.

Toplomjer kojim su izmjerili temperaturu vode iz svoje slavine trenutačno pokazuje oko 40 stupnjeva Celzijusevih, ali kažu da temperatura vode neprestano varira. Naime, ako je potrošnja veća, voda je sve toplija, a kada je potrošnja manja, i njezina je temperatura niža.

Dijana je prvo primijetila da joj stroj za pranje rublje ispire vrućom umjesto hladnom vodom, a iz slavine u kuhinji je pri okretu za hladnu počela teći vruća voda. Sve vodovodne cijevi bile su neuobičajno vruće, a već pri naginjanju nad bunar bilo je nemoguće ne osjetiti neobičnu toplinu u njegovoj dubini.

– Ne znamo kako bismo sve to objasnili. Već smo pozvali određene telefonske brojeve za pomoć, uključujući i 112, ali nitko nam nije znao reći što se zapravo kod nas događa i kako da si u ovoj neobičnoj situaciji pomognemo – priča Dijana.

Kaže da će vodu iz bunara svakako odnijeti na analizu kako bi se točno utvrdili njezin sastav i svojstva.

I dok stanovnici Petarde dolaze u dvorište Benakovih vidjeti toplu vodu iz podzemlja kao senzaciju, mnogi taj fenomen već nazivaju novim geotermalnim izvorom Panonskog mora, ali ima i onih koje sve to podsjeća na početak filma redatelja Micka Jacksona Vulkan (1997.), kada je priča o rijeci vulkanske lave ispod Los Angelesa započela na gotovo identičan način – iznenadnim zagrijavanjem vode u rijekama i bunarima…

Tražeći uzrok ove neobične pojave, koja je nakratko razbila seosku monotoniju, nekolicina upućenijih podsjetila je i na sličan slučaj u Srbiji u veljači ove godine, kojemu se još nije otkrio uzrok.

Lidija ANIČIĆ
Tektonska promjena?

Za komentar neobične pojave zamolili smo dipl.inž. geologije Ivicu Balena, koji priznaje da u svojoj praksi još nije imao takav slučaj.

– Bez temeljitijih istraživanja teško je sa sigurnošću reći što se točno ovdje dogodilo i što je prouzročilo pojavu vruće vode u bunaru. Jedna je od mogućnosti da je riječ o svojevrsnoj tektonskoj promjeni u manjoj mjeri zbog koje je došlo do probijanja vode pod tlakom samo u ovaj u bunar, odnosno moguće je da je došlo do probijanja unutar vodonosnika. Ako je to došlo s tektonikom, vrlo je moguće da se za se određeno vrijeme situacija vrati na staro, no ponavljam da je bez temeljitog istraživanja teško prognozirati tijek događanja ili reći što je stvarni uzrok ove vrlo neobične pojave – kazao je Balen.

Neki su se prisjetili početka filma Vulkan, o rijeci lave ispod Los Angelesa

Svi baranjski izvori

Izvori tople vode nisu rijetkost u Baranji. Tako, primjerice, u krugu jedne belomanastirske tvrtke, iz dubine od nekoliko desetaka metara, neprestano istječe topla voda čija je popratna posljedica zapaljivi plin. Nadalje, već godinama se priča kako je na području Torjanaca jedna “žila” ljekovite harkanjske vode. Mještani to dokazuju tvrdnjom da se na tom mjestu voda nikada ne smrzava, što nije bio slučaj niti posljednje zime, kada su se temperature spuštale znatno ispod nule. “Mađari su znali iskoristiti izvor ljekovite vode, dok se kod nas na izvoru kupa samo divljač”, tvrde mještani.

Glas Slavonije

Website Apps