RADNICI MK SLAVONIJA:

OSIJEK – Neisplaćene plaće za kolovoz i rujan i neisplata putnih troškova za isto razdoblje te za listopad razlozi su zbog kojih radnici u pogonu osječke MK Slavonija jučer u 7 sati nisu uključili strojeve. Iako je 13. rujna, prema riječima Dražena Mihaljevića, glavnog sindikalnog povjerenika MK Slavonije, tvrtki odobrena pozajmica od četiri milijuna kuna kod Agencije za upravljanje državnom imovinom, novac još nije uplaćen na račune radnika zbog čega od potpredsjednika Vlade Radimira Čačića traže konkretno rješenje. Podsjetimo, 80 posto vlasništva ove tvrtke drži država, a upravo ona obećala je pomoć u obliku milijunske pozajmice. No, kako novca nema, kaže Mihaljević, štrajk je bio logično rješenje. Čim novac sjedne na račun, radnici počinju raditi.

– Imam dvoje školaraca koje sam jutros ispratila u školu bez užine jer nisam imala novca. Nikada nije bilo ovako i ne znam uopće čemu da se nadam, kaže radnica Antonija Forijan, dodajući kako brojni radnici zbog neisplate putnih troškova nerijetko pješače do posla. Jedna od njih je Radmila Pujić koja kaže kako živi na dug, a režije je uspjela platiti za ovaj mjesec, no za dalje neće imati novca. “Ne želimo zatvoriti vrata MK Slavonije već primiti zasluženi novac. Često smo ovdje za strojevima dočekali noć i to nam nije problem, a neće nam ni biti čim nam na račune sjedne novac. Mi svi želimo raditi i ovo osmosatno sjedenje uz ugašene strojeve nimalo nas ne veseli. Ali istodobno se ne radujemo ni tome da posuđujemo novac i jedva spajamo kraj s krajem”, upozorila je Pujić.

Sindikalni povjerenik Mihaljević dodao je će, ne ispune li se njihovi uvjeti, početkom sljedećega tjedna, u suradnji sa SSSH, krenuti u prosvjed na Markov trg u Zagreb.

Marija MIHELIĆ
BABIĆ: NOVAC BI TREBAO BITI UPLAĆEN U PETAK

U srijedu idemo potpisati ugovor i to nakon sjednice Vlade jer će se onda održati i sjednica Upravnoga vijeća AUDIO-a. Pozajmica je odobrena i čvrsto vjerujem da će plaće za kolovoz i rujan kao i novac za prijevoz sjesti na račune radnika u petak, rekao je Miljenko Babić, predsjednik Uprave MK Slavonija te dodao kako je do dolaska strateškoga partnera Vlada obećala pomoći ovoj tvrtki koja sama ne može opstati.

Pirić: Radnici štete samo sebi

Vjeko Pirić, član Uprave MK Slavonija, smatra kako izlaskom u javnost radnici sami sebi štete i prave lošu reklamu. “Dobavljači će nam prestati slati robu i nećemo imati što raditi. Za sutra smo predvidjeli veliku isporuku robe i nije trebalo praviti probleme zbog tri dana. Rečeno nam je kako je u srijedu izvjesna realizacija cijeloga posla. Ako lažu vlasnici, lažem i ja”, poručio je Pirić.

Glas Slavonije

Website Apps