ŽITO I HARTMANN

Građani su za samo sat vremena razgrabili vrhunska Žito jaja

Bilo je dovoljno sat vremena da 5.000 jaja vrhunske L kvalitete, koje je tvrtka Žito jučer prodavala na glavnom gradskom trgu u povodu Svjetskog dana jaja i to po popularnoj cijeni od samo 10 kuna, “planu”.

Osijek je drugi grad u Hrvatskoj, nakon Koprivnice, koji obilježava Svjetski dan jaja i to već drugu godinu zaredom pod sloganom “Jedno jaje na dan je O.K.”, a na inicijativu tvrtke Žito kao najvećeg hrvatskog proizvođača jaja, te tvrtke Hartmann, proizvođača kartonske ambalaže za pakiranje jaja. Ovogodišnje događanje koje je jučer popraćeno i zabavnim programom organizirano je uz medijsko pokroviteljstvo Glasa Slavonije i Slavonskog radija. Posebeno treba naglasiti i humanitarnu notu manifestacije u sklopu koje je 5.000 kuna zarađenih od prodaje isto tolikog broja jaja donirano Centru za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”. Međunarodni odbor za jaja još je 1996. proglasio drugi petak u listopadu Danom jaja, a sve kako bi se promovirala nutritivna vrijednost ove prehrambene namirnice.

– Iako smo prošle godine podijelili 30.000 jaja, ovaj smo put željeli humanitarnom prodajom pomoći djeci s posebnim potrebama. Interes građana koji su u sat vremena kupili 5.000 jaja nas je iznenadio, ali i oduševio. Pripremili smo i besplatne palačinke za sve sugrađane, jer Žito, osim 75 milijuna jaja godišnje, proizvodi i Tena brašno te mlijeko, pa smo na ovaj način željeli spojiti sve tri namirnice u ukusan obrok – rekla je Tajana Rogulja, zamjenica direktora Divizije trgovine tvrtke Žito.

Među onima koji su jučer kupili vrhunska Žito jaja našao se i Osječanin Tibor Španijel, koji je za svoju obitelj kupio dva paketa, jer kaže uz dvoje male djece jaja se troše velikom brzinom. “Osobno volim jaja na sve načine i u kolačima i sa slaninom, a djeci su ipak najdraža pečena”, kaže Tibor.

Valja podsjetiti i da jaja sadrže brojne vrijedne sastojke, kao što su fosfor, vitamini A i D, kalcij i selen, koji su važni za zdrave zube, kosti, proizvodnju energije u tijelu, imunološki sustav, dok selen kao antioksidans sprječava degradaciju tjelesnih tkiva. Jaja su odlična za vid, osobito u starijih ljudi. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija jaja može spriječiti makularnu degeneraciju, najčešći uzrok sljepoće u starosti. Također, suprotno uvriježenom mišljenju, najnovija su istraživanja pokazala da jaja u normalnim okolnostima ne podižu razinu kolesterola u krvi.

Nefreteta Z.EBERHARD
Hartmann papirna ambalaža
Kvaliteta i briga za okoliš

Hartmann papirna ambalaža d.o.o. bavi se proizvodnjom ambalaže od oblikovanih papirnih vlakana za potrebe prehrambene industrije, medicine i za ostale industrijske proizvode. U proteklih deset godina proizvodnja i prodaja je udvostručena. Više od 12.000 tona otpadnog papira koji se prikupi u Hrvatskoj preradi se uglavnom u izvozne proizvode. Uz visoke financijske rezultate ostvaren je i visok stupanj društveno odgovornog poslovanja. Tvrtka posjeduje certifikate za kvalitetu (ISO 9001), ekologiju (ISO 14001), zdravlje i zaštitu zaposlenika (OHSAS 18001) te društvenu odgovornost (SA 8000). Jedina je tvrtka u Hrvatskoj koja posjeduje sva četiri certifikata. Kroz Izvještaj o održivosti već devet godina kontinuirano se prati utjecaji na zrak, vodu, tlo, lanac vrijednosti, lokalnu zajednicu i odnos tvrtke prema zaposlenicima. Na dobre poslovne rezultate značajno utječe vlasništvo grupe Brodrene Hartmann, najvećeg proizvođača takve vrste ambalaže na svijetu.

Glas Slavonije

Website Apps