U BAJERU KOD BIVŠE SLOBODNE ZONE ISPUŠTENA BOJA

Otvor odakle je istjecala voda nije se vidio dok se razina bajera nije spustila

Punih sat i pol istjecala je obojena otpadna voda u bajer kraj MIO Standarda i Benettona, upozorio je Osječanin Kaplan Pruti!

Kao iskusni ribič i dugogodišnji posjetitelj bajera ostao je šokiran onime što je vidio!

– Otvor odakle je istjecala voda nije se vidio dok se razina bajera nije spustila. Svaki dan dolazim ovamo i ne mogu vjerovati da se na takav način uništava priroda. Vjetar je tu prljavu vodu stjerao u kut bajera i kad sam to vidio, uputio sam se u Benetton jer sam pretpostavio da je cijev iz koje je istjecala voda njihova. Pokušao sam doći do šefa, ali me nisu primili. Mislim da je boja za bojenje tkanina ispuštena u bajer. Za sada nisam primijetio mrtve ribe, ali bojim se da posljedice neće biti bezazlene – ispričao je Pruti, dodajući da je ogorčen to više što je još kao 11-godišnjak zajedno sa školskim kolegama ribu koja živi u bajeru prenio iz tzv. Gregorićevih ribnjaka.

Na golemoj površini tako žive šaran, smuđ i ostale vrste riba, no Pruti strahuje da će se zbog puštanja onečišćene vode riba otrovati. Ovaj je građanin pozvao i policiju koja je izišla na mjesto događaja, a pozvani su i predstavnici Hrvatskih voda. Ondje doznajemo da su uzorci onečišćene vode koja je puštena u bajer poslani na analizu u Zavod za javno zdravstvo te da se očekuju rezultati, a ovisno o njima moći će se reći do kakvog je onečišćenja u vodi došlo i čija je krivnja. I Marko Ćaleta, glasnogovornik PU osječko-baranjske, potvrđuje da je policija utvrdila da je nešto ispušteno u bajer. Dodao je i da su policajci osiguravali mjesto događaja sve do kasnih večernjih sati, a ondje je s njima bio i Kaplan Pruti. “Ondje je šest mladih labudova i dva odrasla. Bajer je krasan i sramota je da itko uništava ovaj prostor”, zaključio je Kaplan. Labudovi su u Hrvatskoj zaštićena vrsta, a kazne za ubijanje tih ptica kreću se i do 10.000 kuna.

Marija MIHELIĆ
Benetton: Nije to ništa strašno!

Goranka Radić-Pocrnić iz Benettona rekla nam je kako tvornica provodi politiku zatvorenosti prema novinarima, a kad je u pitanju onečišćenje, dodala je kako je uvjerena da se ništa strašno nije dogodilo. Za slučaj od prije nekoliko godina, kad se dogodio sličan scenarij na bajeru, rekla je kako je bila riječ o hrđi ispuštenoj iz cijevi MIO Standarda. Iz te tvrtke, međutim, tvrde kako upravo Benetton ima sustav otpadnih voda, a oni ne. “Mi ne radimo s otpadnim tekućinama, a osim toga, nemamo ni odvod prema bajeru. To čak nije ni naše zemljište”, napomenuo je Rudolf Hinko iz MIO Standarda.

Glas Slavonije

Website Apps