TOS-OVCI I DALJE BEZ PLAĆE, ŠTRAJK ODGOĐEN

KNEŽEVO – Četiri dana prolongirali su radnici Belja-TOS rok za isplatu zaostalih plaća i potraživanja. Odlučeno je to na jučerašnjem sindikalnom skupu upozorenja koji je organizirao sindikat PPDIV-a.

– Najava štrajka postigla je cilj jer je za zajednički stol sjela i druga strana te s nama počela pregovore o budućnosti Belja-TOS – kaže predsjednik sindikata PPDIV-a Hvatske Josip Pavić. Misli da je rok od četiri dana dovoljan da se nađe cjelovito rješenje te isplate plaće za kolovoz i rujan.

– U petak, 26. listopada, u 7 sati najavljen je nastavak sindikalnih industrijskih akcija, uključujući i štrajk, u slučaju da se ne ispune zaključci koje smo zajednički donijeli na skupu – naglašava.

Razlog najnovijih događanja je taj što je 100-tinjak radnika Belja-TOS ostalo uskraćeno za srpanjsku i kolovosku plaću. Doduše, plaća za srpanj im je isplaćena, ali u neto iznosu – bez doprinosa, dok je ona kolovoska potpuno izostala. Stoga je u srijedu organiziran postupak mirenja, na kojem su sudjelovali predstavnici PPDIV-a i čelnici Belja-TOS. U prvoj verziji rok za isplatu duga bio je jučerašnji dan, ali, vjerojatno stoga što je na naplatu “sjela” i rujanska plaća, sve skupa prolongirano je za petak. Podsjetimo, nekadašnji beljski uslužni pogon Tvornica opreme i strojeva početkom prošle godine pao je “pod kapu” slavonskobrodske Projektgradnje. Predstavnici beljskih sindikalnih podružnica PPDIV-a i HUS-a s jedne, te Projektgradnje s druge strane, supotpisali su tada sporazum kojim su definirana prava radnika prelaskom kod novog poslodavca.

Kako je istaknuto, Projektrgradnja se obvezala na preuzimanje ugovora o radu bivših “beljaca” u neizmijenjenom obliku, zadržavajući stečena prava (otpremnine, jubilarne nagrade, te sva ostala materijalna i druga prava). Obvezala se i na zadržavanje postojeće razine zaposlenosti u idućih pet godina, nakon čega će međusobni odnosi biti uređeni kolektivnim ugovorom koji će biti u skladu s pravima koja imaju radnici Belja.I.Getto

Pomoć Agrokora?

Kako neslužbeno doznajemo, s jučerašnjim danom tvrtka je u blokadi 900-tinjak tisuća kuna, a blokiran je i račun osnivača Projektgradnje. Radnici se nadaju da će se u cijelu priču uključiti Agrokor, budući da su kolektivnim ugovorom još uvijek uz njega vezani, te uplatiti sredstva potrebna za izlazak iz blokade i nastavak normalnog poslovanja.

Glas Slavonije

Website Apps