NESVAKIDAŠNJE – PODUZETNIK TRAŽI POGON

Krušić je osmislio nov načinizrade termičkog kolektora

BELI MANASTIR – Hoće li se u bliskoj budućnosti u Baranji pronaći mjesto u kojem bi se službeno trebao “roditi” prvi hrvatski termički kolektor, živo zanima 57-godišnjeg Zorislava Krušića. On je austrijsko-hrvatski poduzetnik koji je početkom godine odlučio napustiti odlično uhodan posao u Austriji i vratiti se kući, u Baranju, iz koje je trbuhom za kruhom otišao krajem 80-ih godina prošlog stoljeća.

– Bili smo prvi u Austriji koji su izrađivati solarne kolektore, što dokazuje činjenica da nije postojao obrtnički broj pod koji bi nas uveli – prisjeća se, nastavljajući kako su u desetak godina proizveli oko 250.000 četvornih metara kolektora koji su postavljeni u staroj jezgri Lisabona, na Schwarzeneger stadionu u Grazu, Pepsi-Coli u američkom Phoenixu, ali i diljem Hrvatske, BiH i Kosova. Kako je vrijeme odmicalo, nostalgija ga je sve više vukla kući. Prije nekoliko godina kupio je vikendicu na Puškašu, gdje je, zajedno sa suprugom, i prijavljen. Ljubav prema Baranji, ribolovu i prirodi “kriva” je što su svakog vikenda iz Graza dolazili kući, pa je u samo nekoliko godina prevalio približno tri milijuna kilometara.

– Do mirovine ima još malo vremena pa sam razmišljao spojiti ugodno s korisnim te u Baranji započeti primjenu onoga što sam naučio. Stoga sam otvorio tvrtku Solarmontaže sa sjedištem na Puškašu – priča, napominjući kako je osmislio novi način izrade termičkog solarnog kolektora, naziva Sokol, koji je dobio odlične ocjene na zagrebačkom Institutu. No, nema ga gdje proizvesti. Već mjesecima je u potrazi za manjim proizvodnim pogonom na području općine Draž i Belog Manastira. Ne isplati mu se, kaže, kupiti zemljište i podizati pogon jer mu se ulaganje do mirovine neće vratiti. U njemu bi primjenjivao model iz Austrije, gdje je u tvrtki radilo 30 ljudi, od čega 15 invalidnih i osoba s teškoćama u razvoju. U potrazi je i za kvalitetnim projektom za domaće ili inozemne kredite, odnosno EU novac.

Ivica GETTO
“PEĆ” NA KROVU

Solarmontaže proizvodi termičke kolektore po mjeri, od 2 do 25 četvornih metara. U Hrvatskoj nemaju konkurenciju i zato što njihovi kolektori mogu biti različitih oblika. “Za laike, riječ je o peći na krovu. Ima izmjenjivač kroz koji prolazi medij – glikol, koji prenosi Sunčevu temperaturu s krova i pohranjuje je u spremnike. Ušteda je velika”, kaže objašnjavajući kako će zainteresirane prvo savjetovati, educirati i obaviti mjerenja. Objekt i sustav cijelo vrijeme prate i pomažu u slučaju kvara.

30 osoba namjerava zaposliti u novom pogonu

Glas Slavonije

Website Apps