Od 16. listopada svi ljubitelji dobre kapljice ˝došli su na svoje˝. Naime, u poslovnoj zoni Kneževih Vinograda svečano je otvorena prva baranjska kušaonica rakije od voća. U sklopu Kneževe kušaonice se nalazi i destilerija iz koje se ˝rađa˝najnagrađivanija vrhunska voćna rakija u Hrvatskoj, a koja se krije ispod brenda Kneževa rakija.
Kneževa kušaonica i Kneževa rakija dio su ponude udruge UPRIV, koja je osnovana 2007. godine s ciljem promicanja Baranje i proizvodnje izvornog baranjskog proizvoda-rakije od voća. Svjesni velike konkurencije odlučili su se limitirati proizvodnju, kako bi njihov konačni proizvod bio što kvalitetniji a samim time i konkurentniji. Rezultat nije izostao, Kneževa rakija je prepoznata kao vrhunski proizvod, a u prilog tomu idu razne nagrade i priznanja, kako za kvalitet tako i za dizajn. Kako bi se diferencirali od ostalih proizvođača, rakije su tematski vezali uz nastajanje hrvatske državnosti i hrvatske kneževe, pa tako svaka od Kneževih rakija, nosi ime jednog hrvatskog kneza (Domagoj, Tomislav, Ljudevit,Branimir). U svom asortimanu osim rakije od dunje i rakije od kajsije, udruga UPRIV ima i šljivovicu, jabukovaču, kruškovaču, lozovaču i travaricu, a treba spomenuti i Jeline likere od višnje i kajsije, koji se rade po baranjskoj recepturi staroj 100 godina. Zbog limitiranih količina proizvoda, odlučili su se na specifičan način prodaje-samo u vlastitom objektu. U svrhu toga je izgrađena Kneževa kušaonica, kako bi svojim izgledom upotpunila priču o hrvatskim kneževima. Ulaskom u Kneževu kušaonicu ulazite u neku davnu ali ne i zaboravljenu prošlost, naime eksterijer i interijer kušaonice su u potpunosti prilagođeni brendu Kneževe rakije. Kušaonica je izgrađena u obliku malog zamka sa kružnom kulom, a na sredini kušaonice se nalazi okrugli ˝viteški˝ stol koji je upotpunjen masivnim hrastovim stolicama. Izgradnjom kušaonice, udruga UPRIV svoj naglasak stavlja na turizam jer objekt predstavlja iznimno zanimljiv turistički lokalitet.
Naša misija je postati svojevrsna polazna točka turističkim skupinama koji se odluče za dolazak u našu Baranju i na naše vinske ceste. Tako sudjelujemo u stvaranju bogatije i atraktivnije turističke ponude općine Kneževi Vinogradi, a samim time i Baranje. – poručuju iz udruge.
Otvaranju kušaonice prisustvovao je i župan osječko-baranjski, Vladimir Šišljagić, koji je tom prigodom istaknuo da će rijetko tko prilikom obilaska Baranje mimoići ovu kušaonicu, dodavši kako je Kneževa rakija već prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj.

Kneževa kušaonica je otvorena za posjete, a najava se vrši putem telefona:
095/313 1111
Ines Palko
-voditelj marketinga i turizma

    

     

                                              

FOTO: Dolores Juhas

Website Apps