ŽRTVE DUGOVANJA

Na prodaju su kuće, stanovi, vikendici, voćnjaci, oranice, šume….

ĐAKOVO – “Brojčanik” na HGK-ovom Očevidniku nekretnina na bubnju, a za koje je utvrđen datum dražbe, neumoljivo se vrti i dalje; s jučerašnjim danom javne dražbe utvrđene su za 124 nekretnine na području Osječko-baranjske županije koje su na prodaji od danas, 17. listopada, tijekom studenoga i prosinca 2012. godine.

Među područjima s nekretninama koje su, najčešće zbog nepodmirivanja kreditnih obveza prema bankama, računa i drugih obveza, otišle na bubanj prednjači Baranja s više od 30 kuća, stanova, vikendica, voćnjaka, oranica, šuma, poslovnih prostora… Upravo na potonje odnosi se najskuplja baranjska i uopće nekretnina u ovom trenu na dražbi na području ove županije – poslovni prostor u Belom Manastiru vrijedan 7,07 milijuna kuna, “na tržištu” 24. listopada. Za neslavnim rekorderom Baranjom, slijedi Osijek i okolica s 30-ak različitih nekretnina na bubnju.

Najmanje je “pod čekićem” područje Donjeg Miholjca – s pet nekretnina, no među njima je s jučerašnjim danom najvrjednija imovina koja se nudi na dražbi – pašnjak vrijedan 10,300.000 kuna, površine 30.684 četvorna metra, a u naravi je carinski terminal i građevinsko zemljište – pašnjak, i ne može se prodati ispod dvije trećine cijene, što znači da će se na dražbi 13. studenoga naći drugi put.

Dok se dosadašnji vlasnici zbog dugovanja moraju oprostiti od nekretnina pod teretom, drugima je to prigoda da možda povoljnije nego inače dođu do njih, iako takav način kupnje, pogotovo stambenih prostora, a manje poslovnih “kvadrata” i slično, i dalje prati nelagoda. Tako s jučerašnjim danom HGK-ov Očevidnik obuhvaća i skorašnju dražbu nekretnine u Mandićevcu, općina Drenje. Na njoj će, 7. studenoga, biti ponuđena vikendica od 47 četvornih metara i gotovo 1.300 četvornih metara voćnjaka za samo 45.000 kuna! Za samo 6.000 eura zainteresirani u atraktivnom i razvikanom vikendaškom, vinorodnom Mandićevcu mogu trajno riješiti prostor za odmor te se baviti voćarstvom. I ova nekretnina na dražbi je drugi put i ne može se prodati ispod dvije trećine utvrđene vrijednosti. Inače, vikendice i voćnjaci ovdje idu po znatno, i nekoliko puta većim cijenama, ovisno o veličini, datumu gradnje, opremi… Tako je nedavno u toj vikendaškoj zoni, npr., prodana vikendica za 18.000 eura. Vrijednost nekretninama pod teretom utvrđuje se vještačenjem u ovršnom postupku, mišljenjem Porezne uparve ili prethodnim sporazumom ovrhovoditelja i ovršenika.

Područje Valpova i Belišća s jučerašnjim danom na dražbama “nudi” nešto više od 20 raznih nekretnina zbog nepodmirenja obveza njihovih (su)vlasnika, a našički kraj 15 nekretnina koje čekaju novog vlasnika. S jučerašnjim danom u cijeloj Hrvatskoj bilo je 1.047 aktivnih nekretnina ovrhe.

Suzana ŽUPAN
Na dražbi i betonska pista!

Pri pregledu Očevidnika u oko upada i stavka vezana uz neveliku i neperspektivnu Petrovu Slatinu, selo u općini Šodolovci, u kojoj je danas, 17. listopada, na bubnju nekretnina od 1,3 milijuna kuna. Kako doznajemo, riječ je o velikoj kući, njivi i velikoj betonskoj pisti koja je dosadašnjem vlasniku, a koji ne živi u Hrvatskoj, nekada služila za proizvodne potrebe.

6.000 eura stoje vikendica i voćnjak od 1.300 četvornih metara

Glas Slavonije

Website Apps