ZAPOSLENICI PILANE U DARDI ŽALE SE NA UCJENE

Poslodavac je obveze prema državi prestao plaćati prije dvije godine

DARDA – Radnici pilane u Dardi do jučer su se nadali isplati minimalca koji bi, kažu, ionako bio smanjen bar za 200 kuna, ali kao i do prije nekoliko mjeseci, bili bi zadovoljni bar nekakvom plaćom.

Prošli su četvrtak revoltirani radnici pilane u Dardi dogovorno odlučili da neće raditi dok im se ne isplati plaća za osmi mjesec jer, kako navode, sve što traže od poslodavca jest poštovanje njihovoga posla i plaće koju su zaradili. Prva informacija koju su dobili nakon početka štrajka je da su svi radnici dobili otkaz i da se darđanska pilana zatvara. Međutim, do danas se situacija promijenila. Radnici su pozvani na posao uz obećanje da će se zaostale plaće (za kolovoz i rujan) isplatiti, ali budući da su kroz sličnu situaciju već prošli u svibnju ove godine, oni su ipak odlučili dati otkaz.

– Nismo više mogli podnositi stalne ucjene i iskorištavanje, stoga je ovaj potez bio jedino logično rješenje. Dogovor s direktorom Barišićem je da će tridesetak radnika dati otkaz zbog neisplaćenih plaća te da će on taj otkaz potpisati kako bi mogli primati naknadu s biroa – ističe Darđanin Drago Stojković.

– Problemi u Preradi drveta započeli su još prije nekoliko godina, ali smo se neprestano nadali da će biti bolje i da se njihov nemar neće odraziti na nas. Poslodavac je svoje obveze prema državi prestao plaćati prije dvije godine, ali ono što nas je najviše pogodilo jest činjenica da zbog toga nemamo pravo na povrat poreza i minuli rad – navodi jedan od radnika, Josip Pek.

Problemi na koje su se radnici požalili su i grijanje kojeg nema, nedostatak propisane sigurnosne opreme te neplaćanje prekovremenih sati i rada vikendom.

– U ugovoru stoji da tjedno odradimo 40 sati, što je još jedna od nelogičnosti jer, i ne računajući prekovremene sate, nama je svaka subota u mjesecu radna, prema tome, svaki radnik tjedno odradi najmanje 48 sati – upozorava Pek.

Radnici pilane su prije desetak godina htjeli osnovati sindikat, međutim, kada je ta informacija došla do direktora, dio radnika koji je bio u tom udruženju odmah je dobio otkaz. Zbog toga nam nije palo na pamet ponovno ga pokušati osnovati jer nam je u tom trenutku posao ipak bio važniji, a s njim i plaća koju smo tada primali – pojašnjava Josip Pek.

Sanja CVETKO
Druga tvrtka, isti problemi

– Prerada drveta d.d. je od svibnja u blokadi, a radnici koji su tamo radili dobili su ultimatum da moraju prijeći u Ze drvo i Majške Međe preradu drveta jer će u suprotnom dobiti izvanredne otkaze. Radnici su na to pristali, ali se situacija nije promijenila nabolje jer je direktor ostao isti, uvjeti rada jednaki, a promijenilo se samo ime tvrtke na papiru – kažu ogorčeni radnici.

Barišić: Ostat će nas dovoljno

– Radnici su ti koji su u revoltu, štrajkaju i ne žele raditi, ali unatoč otkazima koje planiraju dati, u tvrtki će ostati dovoljno nas koji ćemo raditi i potruditi se da firma opstane – prokomentirao je direktor Krešimir Barišić.

Nema grijanja, sigurnosne opreme, ne plaćaju se prekovremeni i vikend – kažu radnici

Glas Slavonije

Website Apps