PROIZVODI IZ BOSNE I HERCEGOVINE ZAPLIJENJENI NA GRANICI

Bez odgovora je i pitanje dolaze li zdravstveno neispravni bosanski proizvodi koje nemaju EU certifikat za izvoz

ZAGREB – Četiri velike pošiljke mliječnih proizvoda i mesa peradi iz BiH namijenjene policama hrvatskih trgovina “pale” su na ovogodišnjim inspekcijskim pregledima na granici s Bosnom i Hercegovinom. Riječ je o tri pošiljke mliječnih proizvoda i jednoj pošiljci mesa peradi, prema neslužbenim informacijama, zaraženog salmonelom. Ministarstvo poljoprivrede tu je informaciju potvrdilo našem listu, ali su informacije o tome na što su nalazi bili pozitivni, iz kojih su objekata u BiH ti proizvodi dolazili i ostale – hrvatskim potrošačima ostale uskraćene, ili su pak proglašene “poslovnom tajnom”.

Javnost bez odgovora

Konkretno, od Ministarstva smo zatražili odgovor na pitanje može li hrvatskim potrošačima jamčiti da ništa od zaraženog prije ili nakon loših inspekcijskih nalaza već nije ušlo u hrvatske trgovine. Dodatno, zatražili smo i odgovor na pitanje je li distribucija tih proizvoda trajno zabranjena. Na sva se ta, i ostala, pitanja Ministarstvo poljoprivrede potpuno oglušilo, smatrajući, očigledno, da javnost odgovore nije zaslužila znati, a na pitanje o konkretnim proizvođačima našem je listu odgovorilo da je riječ o “poslovnoj tajni”. Neodgovoreno je ostalo i pitanje dolaze li zdravstveno neispravni bosanski proizvodi iz tamošnjih tvrtki koje nemaju EU certifikat za izvoz, kakav je obavezan za hrvatske kompanije.

Hrvatska granična inspekcija ove je godine uzorkovala 51 pošiljku proizvoda životinjskog podrijetla iz BiH, uglavnom mliječne proizvode, meso peradi i proizvode od mesa. Neusklađenost je utvrđena, stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede, kod tri pošiljke mliječnih proizvoda i jedne pošiljke rashlađenog mesa peradi. U slučaju pozitivnog nalaza, pojašnjavaju, provode se pojačani pregledi tako da se uzorkuje deset sljedećih pošiljaka proizvoda istog podrijetla. Tek kad se za tih deset pošiljaka dobije negativan rezultat, dopušta se daljnji uvoz proizvoda iz određenog objekta, a ako se tijekom pojačanog pregleda utvrde najmanje tri nepovoljna, pozitivna rezultata, zabranjuje se uvoz proizvoda iz tog objekta.

“Neškodljivo uklanjanje”

U slučaju mesa peradi koje je palo na prvom uzorkovanju, odgovara Ministarstvo, pojačani je pregled završio s deset uzastopnih negativnih rezultata laboratorijske pretrage, a za tri pošiljke mliječnih proizvoda pojačani su pregledi, opet, završili s pozitivnim rezultatom pa su te pošiljke, prema odluci uvoznika, vraćene proizvođaču, odnosno, navodi se, “neškodljivo uklonjene”. Iz odgovora Ministarstva nije poznato, međutim, je li uvoz tih mliječnih proizvoda u Hrvatsku trajno zabranjen, budući da su i revizijski pregledi dali loše rezultate, i može li nam se jamčiti da zdravstveno neispravni proizvodi nisu, odnosno ne završavaju, u prodaji.

Preračunano, ove je godine na uzorkovanju na granici palo osam posto uzorkovanih proizvoda iz BiH. Čijih konkretno, odnosno kojih proizvođača, za hrvatsku je javnost poslovna tajna, kao i odgovor na pitanje da li se proizvodi koji “padaju” na inspekciji i vraćaju proizvođaču zajamčeno “neškodljivo uklanjaju”, kako to navode u Ministarstvu. Ili ipak postoji mogućnost da se termički ponovno obrađuju i zatim prerađuju u neki drugi proizvod?

Bojana MRVOŠ PAVIĆ
TVRTKE BIRALI MINISTRI

Od 103 objekta za proizvodnju mesa, mlijeka i njihovih prerađevina, kao i ribljih proizvoda u Srbiji i BiH, iz kojih Hrvatska kontinuirano uvozi te proizvode, samo ih pet ima odobrenje EU za izvoz u zemlje Unije. Popis tih tvrtki za Ministarstvo poljoprivrede također je poslovna tajna, kao i nalazi naših inspekcija u tim tvrtkama. Tajni popis pokazuje da je većina tvrtki u Srbiji i BiH, njih 98 od 103, odobrenje za izvoz u Hrvatsku dobivala, i dobiva, ne zato što ispunjava kriterije Europske unije, nego na temelju diskrecijskog prava naših ministara poljoprivrede, od 2004. godine do danas. Istovremeno, u Srbiji i BiH ima drugih, od EU certificiranih objekata, iz kojih mi ne uvozimo ništa. Iz BiH uvozimo iz 67 objekata, od kojih licencu EU imaju samo dva, a ostale je izabrao neki od dosadašnjih ministara poljoprivrede.

Perad iz jedne pošiljke navodno je zaražena salmonelom

103 objekta za proizvodnju mesa, mlijeka i njihovih prerađevina kao i ribljih proizvoda u Srbiji i BiH izvoze u Hrvatsku te proizvode

5 tih objekata ima odobrenje EU za izvoz u zemlje Unije

NEPOZNATO:

– Čime je zaraženo mlijeko i perad

– Je li moguće da je nešto od zaraženog došlo do hrvatskih trgovina

– Je li distribucija tih proizvoda trajno zabranjena

– Koji su proizvođači poslali zaražene pošiljke

Glas Slavonije

Website Apps