Zbog ulaska u Europsku uniju Hrvatska uvodi red među proizvođačima rakije. Čak i oni koji rakiju proizvode za vlastite potrebe moraju se, prema novim propisima, registrirati.

 

Registracija znači plaćanje godišnjeg paušala koji za kotao do 100 litara iznosi 100 kuna. Za vlastite potrebe može se maksimalno proizvesti 50 litara. Za svaku litru iznad toga potrebno je platiti trošarinu i PDV. Tko bude uhvaćen u kršenju ovih odredbi mogao bi platiti kaznu u rasponu od dvije tisuće do nevjerojatnih milijun kuna!

Ekipa Nove TV razgovarala je sa Davorinom koji  na godinu proizvede oko 1.000 litara rakije. Za svaku proizvedenu litru državi mora platiti trošarinu.

‘Evo konkretno, na bocu od pola litre je nekih 12 kuna, jer po litri apsolutnog alkohola 23 kune se mora platiti. Znači, ovdje je 11 do 12 kuna, ovisi o snazi rakije’, dodao je.

‘Dosta su visoke kazne i moja je preporuka svim malim proizvođačima da to uplate i onda su riješili sve probleme, jer kazna je tolika da se neće oporaviti. Narednih 300 godina da peku rakiju neće moći uspjeti zaraditi za tu kaznu’, rekao nam je Davorin Škoflek iz Udruge proizvođača rakija iz voća.

Zbog straha od kazni rakija se više ne peče nasred dvorišta, već skrivečki, negdje u šupi ili podrumu. Nema više ni natpisa uz cestu ‘prodajem rakiju’. Domaća rakija prelazi u ilegalu.Još uvijek u Slavoniji i Baranji nema krštenja, nema vjenčanja, nema proslave bez domaćerakije. Pa, neće to valjda pokvariti europske trošarine i paušali.

Izvor: Dnevnik.hr

Website Apps