Gradska organizacija Foruma mladih SDP-a Đakovo obilježila je Međunarodni dan tolerancije akcijom na đakovačkom korzu, 16. studenog 2012. godine. Forum mladih SDP-a Osječko-baranjske županije organizirao je povodom Međunarodnog dana tolerancije akciju pod nazivom ”Uzmi osmijeh za toleranciju”.

Prema UNESCO-voj definiciji tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju. Tolerancija nije samo moralna dužnost, već politički i pravni preduvjet za razvoj kulture mira i modernog društva.

Svatko od nas je različit, jedinstven na svoj način. Na temelju različitog odgoja i obrazovanja te na temelju različitih informacija kojima smo izloženi tijekom života stvaraju se naša uvjerenja, stavovi ili stereotipi.

Kako bismo mogli razumjeti druge, potrebno je da krenemo od sebe. Odgoj za nenasilje i toleranciju treba početi od prvog dana života svakog živog bića i osnovna je zadaća svakog pojedinca. Prvi korak u prihvaćanju različitosti je upravo tolerancija. Poštovanje drugog i drukčijeg, ma kakav on bio, je uvjet poštovanja vlastitog dostojanstva. Tolerancija ne znači žrtvovanje vlastite baštine i vjerovanja već upravo suprotno – tolerantne osobe ponosno stoje iza svojih vjerovanja, dok uvažavaju i cijene razlike kod drugih.

Nasilje, netolerancija i loši odnosi na svim razinama društva eskalirali su najviše u posljednjih par godina, a osobito među mladima. Ovom akcijom želimo podići svijest o važnosti tolerancije u svakodnevnom životu, promicati toleranciju u svojoj okolini te ukazati na važnost učenja mladih toleranciji i življenju u /s različitosti.

Pružimo ruku toleranciji, odbacimo strahove od drugačijeg – te sve stereotipe i predrasude ostavimo postrani i uvažavamo jedni druge!

www.sib.hr

Website Apps