U Osijeku  je održan međužupanijski stručni skup o provedbi Zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Skup je bio namijenjen učiteljima, psiholozima i pedagozima iz svih slavonskih županija s ciljem predstavljanja Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama.

Podsjetimo, Kurikulum je 28. rujna 2012.donio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, a cilj projekta je da do 2020. godine mladi budu zdravi i da im se poveća razina samopoštovanja, smanji udio pušača i konzumenata opijata među mladima te prevenira nasilje. Naime, recentno istraživanje o navikama, ponašanju i zdravlju naše djece na uzorku od 1.500 učenika u dobi od 11 do 15 godina pokazalo je da smo po debljini na sedmom mjestu u Europi, da svaki peti učenik puši i ne pere zube i da su, više od europskih vršnjaka, skloni konzumiranju alkohola te da 66 posto djece ne jede voće i povrće i da su u porastu debljina i šećerna bolest.

Na skupu u Osijeku sudjelovali su ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanjeVinko Filipovići član Povjerenstva za izradu KurikulumaAleksandar Štulhofer, koji su naglasili kako će se Kurikulum zdravstvenoga odgoja provoditi kroz sadržaje integrirane u nastavne programe predmeta poput prirode i društva, biologije, tjelesnog i zdravstvenog odgoja te psihologije, kroz sate razrednika, školske projekte i druge školske aktivnosti, a provodit će ih nastavnici koji već rade u školama. Zdravstveni odgoj će se predavati u trajanju do12 satii to kroz četiri modula: o zdravom životu, prevenciji ovisnosti, prevenciji nasilničkog ponašanja te spolnoj /rodnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju.

Nastavne jedinice od prošloga su tjedna stavljene na Internet stranice Agencije za odgoj i obrazovanje te će ih nastavnici i razrednici moći koristiti pri radu s učenicima. Na pitanje koje se već postavljalo nakon što je odluka o Kurikulumu stupila na snagu – kako će zdravstveni odgoj na satu razrednika predavati oni nastavnici koji predaju npr. matematiku ili geografiju i nisu stručno osposobljeni niti educirani za zdravstveni odgoj – odgovoreno je da će, u dogovoru sa školskim ravnateljima, taj dio posla odraditi pedagozi,psiholoziili nastavnici biologijei/ili tjelesnog odgoja. Sa svoje strane, Agencija za odgoj i obrazovanje provodit će stručno usavršavanje učitelja, nastavnika i stručnih suradnika vezano za sadržaje i teme zdravstvenoga odgoja.

Važnost zdravstvenog odgoja nije samo u tome da današnja djeca budu zdravija i da ih se osposobi za kritičko prosuđivanje vlastitih postupaka i za odgovorno donošenje odluka, već i da jednog dana i sami budu bolji roditelji vlastitoj djeci, istaknuto je na skupu.

Tekst:M.M./Osijek031.com
Foto:Daniel Antunović/Foto-arhiv 031

Info:http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=41513#ixzz2Cc77mTBU

Website Apps