BARANJSKA GRAŠEVINA PREPOZNATA U SVIJETU

Nagrade najavljuju preporod graševine kao vinske sorte

KNEŽEVI VINOGRADI – Baranjska graševina više sigurno nije piće koje služi isključivo za “rundiranje” i pravljenje gemišta. Zahvaljujući trudu baranjskih vinara i vinogradara, pretvorila se u pravi zlatni nektar, piće bogova, rekli bi neki. Najnoviji dokaz tomu zlatne su medalje s kojima su se Vina Belje vratila s ovogodišnjeg ocjenjivanja Mundus Vini, održanog u njemačkom gradu Neustadtu. Dva zlata za dvije graševine potvrdila su njihovu snagu kao svjetske vinske sorte s golemim potencijalom na izvoznim tržištima.

– Berba graševine 2011. s beljskih vinograda dala je novu mladost ovoj najpoznatijoj hrvatskoj vinskoj sorti koju najvišim ocjenama nagrađuju kako domaći tako i svjetski stručnjaci – kaže glavni enolog Vina Belje Marijan Knežević, ističući kako ove svjetske nagrade najavljuju preporod graševine kao vinske sorte u Hrvatskoj i otvaraju vrata za njezin izlazak na svjetsku scenu, što trebaju iskoristiti svi vinari kojima je graševina uzdanica. A takvih je u Baranji dosta. Koliko su za Baranju i Belje značajna dva najsjajnija odličja, dovoljno govori činjenica da je Mundus Vini najveće svjetsko ocjenjivanje vina pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV).

– Ovogodišnje ocjenjivanje okupilo je najbolje vinare iz čak 42 zemlje svijeta. Vina je ocjenjivalo 180 stručnih ocjenjivača, koji su u dva tjedna kušali više od 6.000 uzoraka, te od njih izabrali najbolja svjetska vina i ovjenčali ih zlatnim medaljama – objašnjava Knežević, naglašavajući kako su se u društvu najboljih našle beljska Vrhunska graševina i graševina Goldberg, također proizvedena u beljskom podrumu – obje iz berbe 2011. Svojim su zlatnim medaljama, dodaje, potvrdile da su Vina Belje prvo ime za graševinu u Hrvatskoj.

Ivica GETTO
BLAGODATI BANOVOG BRDA

Baranjski vinari ističu kako je kvaliteta graševine vezana uz specifičnost tla hrvatskog Podunavlja i posebnu brigu o vinogradima. Padine Banovog brda okrenute prema jugu idealna su lokacija upravo za vinograde graševine, o kojima se brinu iskusni vinogradari koji lozu čuvaju tijekom cijele godine. Značajan je faktor, naglašavaju, i ručna berba, ali i moderna tehnologija prerade, kojom se posebno ističe upravo Belje.

Glas Slavonije

Website Apps