PRIPRAVNICIMA DOSTA ČEKANJA MINISTRA:

Zdravstveni pripravnici – oko tisuću mladih, diplomiranih radnih terapeuta, fizioterapeuta, radiologa, laboratorijskih tehničara i medicinskih sestara, za čije stažiranje po zdravstvenim ustanovama, bez kojeg ne mogu dobiti posao, država ne pronalazi novac, još su jednom uputili pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću. Više, kažu, ne mogu čekati da se ispune obećanja te su počeli pripreme za organiziranje blokada ulica u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu te angažirali odvjetnički ured kako bi podigli ustavnu tužbu. Makar je riječ o strukama koje nedostaju hrvatskom zdravstvu, novac za pripravnički staž tih ljudi, koji je uvjet za njihovo zapošljavanje, država ne pronalazi. Riječ je o, procjenjuje se, trošku od pedesetak milijuna kuna.

Ministar Ostojić uvjeravao ih je, kažu zdravstveni pripravnici, da je natječaj za primanje u pripravnički odnos pitanje dana, te da će ove godine ipak početi stažirati kako bi dogodine mogli položiti državni ispit i zaposliti se u struci. Kako se to ne događa, pripravnici ne mogu završiti svoje formalno obrazovanje niti doći do licence za rad. Iako traženi po ustanovama, oni posao ne mogu tražiti, odnosno svakodnevno gledaju natječaje za rad u struci na koje se, međutim, ne mogu prijaviti. U međuvremenu, u bolnicama nema tko raditi njihov posao.

“Izrazito smo razočarani načinom na koji nas, tko zna koji put, ignorirate, obećavate, separirate i odugovlačite ionako predugo razdoblje rješavanja problema”, stoji u pismu koje su jučer pripravnici poslali ministru Ostojiću, a koje potpisuje Josip Knezić, student fizioterapije.B.M.P.

Next Post
»
Website Apps