U KOPAČKOM RITU TURISTIČKA SEZONA NE PRESTAJE

Broj posjeta ritu mogao bi biti veći nego lani

KOPAČKI RIT – Ako se ništa drastičnije ne promijeni, broj posjeta baranjskom biseru prirode Kopačkom ritu bit će na razini prošle godine, ako ne i veći. Kaže to v.d. ravnatelja JUPP-a Kopački rit Damir Opačić naglašavajući da im u prilog idu i meteorološki uvjeti budući da su temperature za ovo doba godine izuzetno visoke. Jučer je, primjerice, oko podneva izmjereno čak 20 stupnjeva Celzijevih pa je, unatoč najavama kiše, u ritu bilo posjetitelja.

– Posjetilo nas je 30-ak tisuća gostiju, a kod nas sezona nikada ne prestaje – kaže, podsjećajući da je dolaskom jeseni Kopački rit još ljepši. Djelatnike JUPP-a posebno raduje to što je od ukupnog broja gostiju velik broj stranaca (20-ak posto) s raznih krajeva zemaljske kugle. Vidjeli su ga ljubitelji prirode iz Australije, Novog Zelanda, Norveške, Španjolske, Nizozemske, Francuske, Italije i Njemačke, kao i iz onih bližih zemalja – Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

– Osim koloriteta, mijenja se i fauna. Neke su ptice otišle, a nekima će Kopački rit poslužiti kao zimovalište – objašnjava Opačić, napominjući da je završila i rika jelena.

Podsjetimo, tijekom posljednjeg zimskog prebrojavanja ptica na području Kopačkog rita zabilježeno je 28.550 ptica, od čega 27.776 močvarica. Najzastupljenija je bila divlja patka – čak 17.570 jedinki, a slijede 4.551 divlja guska, 2.937 velikih vranaca (kormorana) te 1.324 lisate guske. Ukupno su evidentirane 54 ptičje vrste, među kojima i 133 orla štekavca, 247 sivih čaplji, ali i jedan stepski sokol.

Djelatnici JUPP-a ne sjede prekriženih ruku očekujući da im gosti padnu s neba. Kako ističe Opačić, do kraja godine trebao bi biti osiguran novac za obnovu u požaru izgorjele zgrade Prijamnog centra. Također, dodaje, punom se parom radi na osiguravanju sredstava za tri nove zgrade. Sve skupa dio je velikg Projekta integracije u EU Nnatura 2000 – NIP, čiji je nositelj Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Ivica GETTO
Udomaćili se dabrovi

Tijekom prebrojavanja ptica na području rita primjećeno je i šest obitelji dabrova. Svojevremeno je ova životinjska vrsta istrijebljena u Republici Hrvatskoj, a prije 12 godina nekoliko primjeraka dopremljeno je iz Njemačke. S obzirom na njihovu brojnost, u Kopačkom ritu im se – sviđa.

28.550 ptica, uglavnom močvarica, zabilježeno je u posljednjem zimskom prebrojavanju

Glas Slavonije

Next Post
»
Website Apps