ANTON KOVAČEV PREDSTAVIO KREDITNE PROGRAME

OSIJEK – U prvih deset mjeseci ove godine HBOR je poduzetnicima odobrio više od 7,6 milijardi kuna kredita, ili čak 36 posto više nego u istom razdoblju lani. Prvi put od početka krize više je kredita odobreno za investicije, 47 posto od ukupnih plasmana, a manje za servisiranje tekućeg poslovanja i obrtna sredstva, što ohrabruje. Istaknuo je to Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a, na sastanku s gospodarstvenicima, čelnicima osječko-baranjskih jedinica lokalne samouprave i poslovnih banaka koje imaju svoje podružnice u ovom dijelu RH.

Rast plasmana rezultat je i mjera HBOR-a krajem 2011. i početkom ove godine, prije svega onih o smanjenju kamatne stope za 1 posto i produljenja rokova otplate kod većeg dijela od ukupno 28 kreditnih programa, ali i omogućavanja klijentima da sami odlučuju hoće li koristiti kunske ili kredite s valutnom klauzulom. Povoljne kredite, dodao je, HBOR omogućava kroz opredjeljenje da najveći dio financijskih sredstava povlači od europskih kreditnih institucija, tako da korisnicima može odobravati kredite s niskim kamatama, što će činiti i nadalje.

Župan Vladimir Šišljagić zahvalio je HBOR-u, istaknuvši da su u 20 godina u ovu županiju kontinuirano plasirali više od 4,3 milijarde kuna kredita, a do kraja listopada 2012. čak 718 milijuna, dvostruko više nego u deset mjeseci prošle godine. “Time su u velikoj mjeri pokrenute investicije u gospodarstvu, poglavito poljoprivredi”, rekao je Šišljagić, izrazivši nadu da će to uz veću potporu HAMAG-Investa i banaka, biti nastavljeno. N.Vukadinović

Glas Slavonije

Website Apps