KLJUČ U BRAVI BELOMANASTIRSKE AGENCIJE

Sada će morati odlaziti u tridesetak kilometara udaljen Osijek

BELI MANASTIR – Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, točnije, njezina ispostava, odnedavno više “ne stanuje” u kolijevci hrvatske poljoprivrede – Baranji. Mnogi poljoprivredni proizvođači još i ne znaju da je belomanastirska ispostava preseljena u Osijek, a oni koji su to saznali, ne biraju riječi kojima bi osudili njezino zatvaranje.

– Ljudi moji, godišnje sam u Agenciju dolazio sedam-osam puta. Sada moram u Osijek, do kojega mi treba gotovo sat vremena. Gubim vrijeme i novac – žali se Matija Andrić iz Topolja, koji obrađuje 200-tinjak hektara poljoprivrednih površina. Odluku nadležnih smatra sramotnom, to više što se ispostave Agencije iz ostalih slavonskih gradova još uvijek nisu preselile u Osijek.

– Zašto mi moramo plaćati danak svemu – pita se, objašnjavajući kako su poljoprivrednici u belomanastirskoj ispostavi rješavali sva pitanja oko poticaja, ARKOD-a i slično te kako su im tamošnji djelatnici bili “zlata vrijedni”. Dodaje da to posebno pogađa starije poljoprivrednike, koji nisu baš informatički obrazovani, ali im je poljoprivredna proizvodnja osnovni izvor prihoda, kao što je bila njihovim očevima i djedovima. Tvrdi da su nadležni, ako je neka ušteda u pitanju, mogli reducirati broj zaposlenih, ali nikako zatvoriti ispostavu. Dodaje da govori u ime svih seljaka iz sjeverne i istočne Baranje, prilično udaljenih od Osijeka, posebice u ime stočara, koji Agenciju pohode mnogo češće nego ratari.

Na naš upit zašto je zatvorena belomanastirska ispostava, iz Službe za odnose s javnošću Agencije odgovaraju da s ulaskom u EU Hrvatska počinje koristiti poljoprivredne fondove iz proračuna Zajedničke poljoprivredne politike EU, u kojem je za hrvatske poljoprivrednike rezervirano 5 milijardi kuna godišnje za izravna plaćanja i ruralni razvoj.

– Uvjet za korištenje tih fondova akreditacija je Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – tvrde, objašnjavajući kako je proces akreditacije Agencije vrlo zahtjevna zadaća, koja se u Hrvatskoj odvija pod budnim okom europskih revizora posljednjih nekoliko godina.

– Europski revizori utvrdili su da je ovako velik broj izdvojenih ispostava visok operativni rizik glede informacijske i fizičke sigurnosti – obrazlažu svoju odluku. Iz odgovora se može naslutiti da zatvaranje prijeti još nekim, ako ne i svim, slavonskim ispostavama.

Ivica GETTO
60 ispostava u županijama

Iz Službe za odnose s javnošću APPRR-a poručuju i sljedeće: “Uz središnji ured u Zagrebu, Agencija posluje u 21 regionalnom uredu u županijskim centrima te 60 ispostava po županijama. Prema akreditacijskim kriterijima, prostori Agencije za plaćanja moraju biti adekvatno opremljeni i zaštićeni nadzornim sustavom radi autorizirane identifikacije zaposlenika i posjetitelja. S ciljem uklanjanja nalaza revizije i uspješne akreditacije Agencije, te racionalizacije poslovanja, ispostave će se pripojiti uredima u županijskim centrima, koji će s dosadašnjih neadekvatnih lokacija biti preseljeni u urede FINA-e. Agencija će i dalje poslovati preko 21 regionalnog ureda, što je puno veći broj ureda nego što ih imaju i neke mnogo veće zemlje članice EU”. Dodaju da će se integracijom ispostava poboljšati uvjeti poslovanja, a ujedno će se uštedjeti proračunski novac trošena na najam i režijske troškove ureda na 80 izdvojenih lokacija.

Glas Slavonije

Website Apps