DRŽAVNI PRORAČUN

ZAGREB – Zastupnik HDZ-a Branko Bačić izjavio je jučer da će u ime kluba podnijeti amandman na proračun za sljedeću godinu kojim se predviđa 330 milijuna za izgradnju Pelješkog mosta te još pet svojih amandmana. HDZ ih je podnio 34.

Podnijet će ih i HDSSB. Dinko Burić kaže da su amandmane “sveli na minimalan broj koji smatraju realno prihvatljivim”. “Idemo s amandmanima za svih pet slavonskih županija ukupne vrijednosti 1,46 milijardi kuna. Najvažniji su za izravna plaćanja u poljoprivredi 600 milijuna kuna i nastavak izgradnje koridora 5C, od Osijeka do Belog Manastira, i od Belog Manastira do granice s Mađarskom, vrijedan 500 milijuna kuna”, rekao je Burić. Očekuje da će vladajući to prihvatiti “iako su iskustva neugodna”. “Nećemo odustati od razvoja Slavonije i Baranje”, rekao je Burić. HDSSB je podnio 16 amandmana.

Stranke vladajuće koalicije neće podnositi amandmane. Srđan Gjurković (HNS) kaže da su narodnjaci razgovarali sa SDP-om i “definirali određene stvari koje treba dodati ili u ime Vlade ili zajednički u ime klubova. “Jedinstvo je apsolutno”, ističe Gjurković. Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar neće podnositi amandmane jer “vladajući uvijek sve amandmane odbiju”.

Sabor je jučer raspravio izmjene Općeg poreznog zakona koji predviđa da, neovisno o tome kada je nabavljena imovina čiji izvori nisu dokazani, porez će biti naplativ u razdoblju od šest godina nakon utvrđivanja obveze. Martina Dalić (HDZ) smatra da to predstavlja “mogućnost otvaranja lova na vještice u kojem će pasti mnogo nevinih žrtava”.Z.Crnčec

HDZ-ovci gunđaju zbog Karamarka

ZAGREB – Dan nakon rasprave o proračunu, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sazvao je konferenciju za novinare budući da tada nije bio u Saboru jer je potpisivao sporazum s Ružom Tomašić. “Pokušali smo to odgoditi, ali nismo uspjeli, a kad smo dogovarali, nismo znali dnevni red sjednice. No HDZ je bio u Saboru, naši zastupnici su dobro parirali i ukazivali na nedostatke”, kaže Karamarko. Njegov izostanak ima odjeka i u dijelu Kluba HDZ-a gdje to ocjenjuju nevjerojatnim. “Nismo imali ni sjednicu Kluba uoči rasprave, što je također presedan”, žalio se jedan HDZ-ov zastupnik. Karamarko je prijedlog proračuna za 2013. nazvao “lošom kopijom lošeg originala za 2012.”, te dodao da je bezobrazluk zaštitni znak premijera i Vlade. I predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Davorin Bubalović proračun drži nerealnim. Kaže da je “bolje da ga odmah mijenjaju, a ne da moraju praviti rebalans”.(D.Cig./T.L.)

Isprika Vesni Pusić

SDP-ovac Luka Denona ispričao se Vesni Pusić zbog toga što je u razgovoru s ministrom Linićem, rekao: “Koji je njoj k….?” “Jako mi žao što sam neprimjereno komunicirao u neformalnom druženju. Poslao sam SMS-om ispriku potpredsjednici Vlade koja je bila na putu prema Finskoj. Odgovorila je da prihvaća moju ispriku i time je ta priča završila. Pusić me je nakon slijetanja nazvala i još sam joj se jednom ispričao. Žao mi je jer sam učinio glupost”, kaže Denona. Dodao je da inače nije vulgaran čovjek. “Nisam ni svetac, ali gotovo uvijek umjesto riječi k…. koristim riječ kukuruz. Ne znam što mi je bilo. Crvenio sam se cijeli dan zbog svoje gluposti”, kaže Denona.

Glas Slavonije

Website Apps