VIJEĆE HGK ŽK OSIJEK

Kovačević je ocijenio kako će 2013. biti još jedna stagnacijska godina

Nakon što su tvrtke u Osječko-baranjskoj županiji 2010. godine poslovale s gubitkom od milijardu kuna, a 2011. s također minusom od 500 milijuna kuna, prema pokazateljima poslovanja za prvih devet mjeseci ove godine, 2012. će na kraju donijeti pozitivnu nulu.

S obzirom na opće uvjete, to je ipak uspjeh za osječko-baranjsko gospodarstvo, koje će i ove godine, kao i lani, ostvariti ukupan prihod od 24 milijarde kuna – istaknuo je Zoran Kovačević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Osijek na jučerašnjoj sjednici Gospodarskog vijeća, koja svake godine donosi svojevrsni presjek stanja u gospodarstvu Osječko-baranjske županije.

U devet mjeseci ove godine ukupni prihodi poreznih obveznika u županiji iznosili su 17,9 milijardi kuna, što je za 2,2 posto manje nego u istom razdoblju lani. Prihodi su veći od rashoda za 259 milijuna kuna (lani 342 milijuna kuna). Negativno je što i dalje padaju investicije u dugotrajnu imovinu, u devet mjeseci ove godine iznose 820 milijuna kuna i manji su za čak 26,2 posto nego lani.

– Gospodarska kriza je iskristalizirala dobru gospodarsku strukturu. Do prije četiri-pet godina gotovo polovinu gospodarstva činila je trgovina. Sada s 28 posto dominira prerađivačka industrija, a slijedi ju poljoprivreda, a zatim trgovina i građevina. Najvažnije grane – prerađivačka industrija i poljoprivreda bilježe rast ukupnih prihoda, dok pad prihoda bilježe građevinarstvo i trgovina na veliko i malo. Građevinarstvo je najteže krizom pogođeni segment u kojem je u prvih devet mjeseci prihod pao za 17 posto, odnosno za oko 300 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu. S druge strane, prerađivačka industrija je u prvih devet mjeseci ostvarila ukupan prihod od pet milijardi kuna, što je oko 300 milijuna kuna više nego lani, no i u toj djelatnosti pad bilježi tekstilna industrija i proizvodnja papira – istaknuo je Kovačević.

Županijsko je gospodarstvo ostvarilo u devet mjeseci ove godine vanjskotrgovinsku robnu razmjenu u vrijednosti od 780 milijuna dolara, što je za 12,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Pri tome je ostvarena pozitivna bilanca u iznosu od 31,4 milijuna dolara. Vanjskotrgovinska razmjena premašit će do kraja godine, drži Kovačević, iznos od milijardu američkih dolara i donijet će suficit.

Kovačević je ocijenio kako će 2013. biti još jedna stagnacijska godina, upozorivši na dramatičnu situaciju s građevinarstvom, koje ne može očekivati pozitivne pomake bez investicijskog ciklusa u komunalnu infrastrukturu.

– Izvozno smo orijentirani, no ukupno gledano, vlastitih akumulacija za ozbiljan oporavak nemamo. S druge strane, problem je i što banke domaću štednju ne ulažu u projekte, nego kapital izvlače u inozemstvo, a generator rasta ne može biti ni domaća potrošnja. Ostaje nam vjerovati Vladi da će 2013. godina biti godina bitke za investicije i za radna mjesta – zaključio je Kovačević.

U kontekstu ulaska Hrvatske u EU i priprema za poslovanje sa zemljama EU i CEFTA-e pozvao je gospodarstvenike da koriste usluge Centra za EU koji djeluje u sastavu HGK.

Igor MIKULIĆ
Najveći problemi:
Nelikvidnost i nezaposlenost

Najveći problem s kojim se gospodarstvo suočava je insolventnost. Broj insolventnih pravnih osoba i dalje raste te je na kraju rujna u Osječko-baranjskoj županiji bilo 1.645 insolventnih tvrtki koje su imale 1,63 milijarde kuna nepodmirenih obveza. Za usporedbu, na kraju prošle godine, prema podacima Fine, bile su 1.622 insolventne pravne osobe koje su imale 1,46 milijardi kuna nepodmirenih obveza. Kao problem odmah nakon nelikvidnosti, upozorio je Kovačević, jest nezaposlenost. “Još 2008. godine imali smo oko sto tisuća zaposlenih, a ove godine, na kraju rujna imali smo 88 tisuća. To znači da smo u tri-četiri godine izgubili 12 tisuća radnih mjesta, a samo u posljednjih godinu dana – oko tri tisuće”, kazao je Kovačević. Dodao je kako postoji strah od scenarija iz 2002. godine kada je u županiji bilo 37 tisuća nezaposlenih.

Stup srama i popis izvrsnih

Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak zahvalio je svim tvrtkama koje za iduću godinu planiraju investicije, ukazavši kako su tvrtke s rastom u ovoj godini upravo proteklih godina investirale. “Čestitam tvrtkama koje su zabilježile rast proizvodnje i mislim da bismo, baš kao što imamo tzv. stup srama s poreznim dužnicima, trebali imati popis tvrtki – dobrih primjera poslovanja”, kazao je Kraljičak.

Glas Slavonije

Website Apps