HBK O PRESUDI GOTOVINI I MARKAČU

Izražavamo zadovoljstvo što se napokon na haškom tribunalu izrekla jedna pravedna presuda koja poštuje istinu, koja poštuje ono što se stvarno dogodilo u Domovinskom ratu, a to je da nije bilo planiranog zločina i da s državne strane Hrvatska nije počinila etničko čišćenje – kazao je predsjednik Komisije “Iustitia et pax” Hrvatske biskupske konferencije, sisački biskup Vlado Košić.

– Ne samo da su oslobođeni generali nego je ovime oslođena i državna politika i čitav narod – istaknuo je. Sad se, kako je rekao, iščekuje presuda šestorici Hrvata s područja BiH koji su optuženi za događaje u istom ratu, pri čemu je važno da se u postupku pravilno interpretira i uzme u obzir i ova presuda koja znači da su se Hrvati branili od agresije u RH, a pomogli su i Hrvatima u BiH i čitavoj BiH da opstane cjelovita.

U Izjavi ističe se i kako one koji su se ogriješili o moralne norme u ratu valja otkriti i pravdeno kazniti.

– Zato je važno da se otkriju prave žrtve i počinitelji zločina nad hrvatskim civilima u Vukovaru, Glinskoj Poljani, Baćinu, Škabrnji, Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku…, kao i nad srpskim civilima u Gruborima i Varivodama – stoji u Izjavi.

Izjava postavlja i niz pitanja o nečinjenju hrvatskih vlasti kroz sve ove godine rada suda, a ističe se kako oslobađanjem generala ne prestaje obveza države Hrvatske prema njima.

– Hrvatska ima moralnu obavezu generalima i njihovim obiteljima platiti štetu, a koja će se nadoknaditi iz ratne štete od koje Hrvatska ne smije odustati – stoji u Izjavi.

– Nadamo se da su stoljetni ratovi na ovim prostorima završeni. Kroz stoljeća Hrvatska se odlikovala mnoštvom vrsnih ratnika i generala. Danas nam trebaju vrsni političari, vrsni intelektulaci, radnici, studenti, koji će kao pravi domoljubi znati čuvati mir i omogućiti ljudima da sretno žive – zaključuje se u Izjavi Komisije “Iustitia et pax”. S. Pavić

Glas Slavonije

Website Apps