Završio je 3. međunarodni festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir 2012.
Od 03. do 24. studenog u kinodvorani u Belom Manastiru posjetitelji su mogli uživati u devet festivalskih predstava, uglavnom komedija.
Kazališne skupine, osim iz Hrvatske, došle su iz susjedne Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. U sklopu festivala održana je i Europska noć kazališta, nacionalna manifestacija u kojoj je ove godine sudjelovalo šest zemalja, a u Hrvatskoj 31 grad s više od 120 kazališnih predstava i popratnih sadržaja. Ipak, svi su s nestrpljenjem gledajući predstave iz vikenda u vikend iščekivali završnicu festivala, čiji je program iznenađenja organizator i domaćin festivala Gradsko kazalište Beli Manastir strogo čuvao.


Završnu večer posjetitelji, koji su u zavidnom broju napunili dvoranu, uživali su komediji „Štefek soldat” Zelinskog amaterskog kazališta ZAMKA.
Poslije predstave posjetitelji su posljednji put ocijenjivali predstavu u knjizi dojmova.
A potom pljesak, smijeh, ovacije i oduševljenje publike. Showprogram u domaćoj produkciji kakav još nije bio u Belom Manastiru.
Na scenu je prvo stigla „Mica Trofrtaljka“, koja je došla sa sela u veliki grad kao uspješna modna dizajnerica, a koja je sudjelovala u javnom snimanju serijala „Poljubi me u opanak“. Tijekom snimanja u goste dolazi i poznata hrvatska diva, „Žuži Jelinek“ dijeleći publici ljubavne savjete, a zatim je pronašla i dva „dobrovoljca“ za sudjelovanja u snimanju emisije. Lokalnu radijsku novinarku Stanu Nemet naprosto je „izvukla“ iz publike kako bi pokazala Micin novi modni hit pod sloganom „Žene, budite dlakave, to je in, puštaje bradu i brkove“. Potom je Mirka Kovačevića, predstavnika Hrvatskog sabora kulture iz Zagreba, „Tava Karabatak“, pjevačica u usponu i studentica, zavodljivim plesom dovela do pozornice da mu iščita ljubavni horoskop.
Ritmos, skupina svirača afričkih bubnjeva iz Osijeka zabavila je publiku, dok su Mica, Tava i Žuži završile snimanje serijala, a onda je na scenu stigao Zdravko Ćolić sa svojim Lokicama. Spontane rekacije publike, gromoglasan pljesak uz ritam pjesme „Pusti, pusti modu“ bili su vrhunac večeri.
Lokice su kao hostese dijelile cvijeće nagrađenima, dok je festivalska direktorica Daniela Taslidžić Herman podijelila zahvalnice sponzorima, nagrade prosudbenog povjerenstva i nagradu publike. Drveni kipići u 9 kategorija autorsko je djelo glumca belomanstirskog kazališta Maria Sinanovića. Ovaj festival prvi je takve vrste u Baranji nakon Domovinskog rata koji je prekinuo rad belomanastirskog kazališta. Ono danas obilježava 84 godine postojanja u cijelosti i šest godina neprekidnog rada u novijoj povijesti. Tome u čast Mirko Kovačević dodijelio je u ime Hrvatskog sabora kulture Zagreb brončane diplome za dugogodišnji rad i promicanje kazališne kulture Zoranu Hermanu i Branku Kataliniću za 12, odnosno 10 godina bavljenja kazališnim amaterizmom jer su prvi pokušaji pokretanja kazališta nakon Domovinskog rata započeli 2000. godine.
Prije kraja predstavile su se i djevojke iz plesne skupine SKOK iz Belog Manastira.
Festival je zatvorio gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš zadovoljan radom kazališta uz pozdrav da se vidimo iduće godine na 4. festivalu!

NAGRADE:
Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je ALMEDINA SALČINOVIĆ u predstavi “Ljubav” (Draft teatar Tuzla, BiH).

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu osvojio je KRISTIJAN KOVAČ u predstavi “Lažljivo veče” (HBKUD Lemeš, Svetozar Miletić, Srbija).

Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je MARI IVICA u predstavi „Štefek soldat“ (Zelinsko amatersko kazalište ZAMKA)

Nagradu za najbolju mušku ulogu osvojio je JOSIP KLOBUČAR  u predstavi „Jukebox Melita“ (Pučka scena Hercegovac)

Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljena je za predstavu „Brmbeljača“ (KUD „Primorka“, Krasica)

Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljena je za predstavu „Tri seoska sveca“ (Amatersko kazalište Belišće)

Nagrada za najbolju režiju pripala je ANDRIJANI RAGUŽ  za predstavu „Kurve“ (Kazalište „Mika Živković“, Retkovci)

Najbolja predstava festivala po izboru žirija je „A,E,I“ – Harlekin teater Postojna, Slovenija, a najbolja predstava po izboru publike je „Štefek soldat“, Zelinskog amaterskog kazališta ZAMKA.

www.hrt.hr

Website Apps