RAZGOVOR: IVAN DOBOŠ, GRADONAČELNIK BELOG MANASTIRA

Jedini baranjski grad Beli Manastir 11. studenoga obilježva Dan grada i blagdan svetog Martina. To je bio povod za razgovor s gradonačelnikom Belog Manastira Ivanom Dobošem.

Prošlo je više od tri godine otkako ste na čelu grada. Što ste u tom razdoblju, posebice od prošlog Martinja do sada, uspjeli učiniti. Jeste li realizirali sve zamišljeno?

– Dan grada je vrijeme za rezimiranje svega napravljenog tijekom protekle godine. Unatoč tome što je situacija u državi takva kakva je, uspjeli smo realzirati niz manjih infrastrukturnih projekata. Asfaltirali smo neke ulice, kao i prilaznu cestu do groblja u Branjinom Vrhu. Napravili smo nekoliko parkirnih mjesta oko zgrade osnovne škole u Šećerani, sagradili novi nogostup i slično. Krenuli smo, i uz pomoć Županije te potpore Ministarstva regionalnog razvoja, završili obnovu zgrade SKUD-a “Jovan Lazić”, a na dobrom smo putu to isto učiniti sa zgradom HKUD-a Beli Manastir. Dokumentacija je gotova, a dio sredstava osiguran. Uz pomoć Hrvatskih voda nastavljaju se infrastrukturni projekti na odvodnji i kanalizaciji, kao i manji projekt obnove vodooskrbe u Šećerani gdje je mreža zastarjela. Raduje nas što su pri kraju radovi na gradnji kanalizacije u brdskim dijelovima grada koje nismo ni nominirali, ali su nam Hrvatske vode izašle u susret.

Ulaganje u turizam

Možemo se pohvaliti i radovima na potpunoj sanaciji Ulice Petefi Šandora, svojevrsne gradske žile kucavice. U njoj će biti i nova javna rasvjeta, kao i 30-ak parkirališnih mjesta.

Naravno, još treba istaknuti spomenik hrvatskim braniteljima koji je postavljen na svoje mjesto i ubrzo će biti uređen. Na žalost, ne možemo ga otkriti u povodu Dana grada jer nema sve dozvole, ali ćemo u njegovom podnožju postaviti vijence i zapaliti svijeće na samo Martinje.

Govorili ste da od Belog Manastira želite stvoriti jednu od značajnijih baranjskih turističkih destinacija.

– Upravo tako. Stoga ne treba zaboraviti ni na obnovu vinskih cesta, gdje je glavu ulogu odigrala Županija, nominiravši projekt EU fondovima. Vinske ceste, uz budući turski put od Belog Manastrira do Batine, smjestit će Beli Manastir na značajnije mjesto u turističkoj ponudi Baranje. Tome će pridonijeti i Šećeransko jezero, koje će promijeniti izgled te postati atraktivna destinacija za turiste koji će u dogledno vrijeme moći i prespavati u tamošnjem autokampu.

Vratimo se komunalnoj infrastrukturi i projektima koje niste uspjeli realizirati. Trg, vrtić i stadion protežu se cijelo vrijeme vašeg mandata.

– Da. Te projekte moram spomenuti i dodati im gradsku obilaznicu. Za neke od njih našli smo zajednički jezik s resornim ministarstvima pa bi nastavak obnove trga trebao uslijediti na proljeće. Vode se razgovori i oko gradske obilaznice. No, neke treba pripremiti za nominiranje. Tu se sigurno ubraja stadion pa čak i vrtić čiji će projekt morati doživjeti određene revizije. Premda se ne radi o projektu, moram još spomenuti obilježavanje 40. godišnjice potpisivanje povelje o suradnji s Mohačem. S tako značajnom obljetnicom suradnje mnogi se gradovi ne mogu pohvaliti. Dobra suradnja pretočena je i u izradu zajedničkih projekata, a mi smo s naše strane u njih uključili Belišće i Hrvatske vode.

Izbori su sve bliži. Planirate li se kandidirati za gradonačelničko mjesto?

Još nisam odlučio hoću li poći u izbornu utrku ili ne. Svjestan sam da će situacija biti teška, premda ni dosadašnji mandat nije bio lagan.

Jedini izlaz je kandidiranje projekata

Proračun je u protekle tri godine znatno smanjivan, a upitno je hoćemo li ga realizirati i nakon rebalansa. Upitno je i hoćemo li i nadalje biti područje od posebne državne skrbi. U svakom slučaju, tko god bude na čelu grada, siguran sam da će mu biti teško. Jedini izlaz vidim u kandidiranju projekata, jer će pomoć središnje vlasti biti sve manja.

Nezahvalno je ocjenjivati samoga sebe. Možete li, ipak, dati ocjenu vašeg i rada vaših suradnika?

Nikada ne smijemo biti zadovoljni postignutim. Uvijek se može bolje, ali mislim da smo u danim uvjetima ovu časnu dužnost radili pošteno, onoliko koliko smo znali i mogli. Ljudi će, u konačnici ocijeniti. Nezadovoljnih će uvijek biti. Podsjećam samo da smo već potpisane sporazume i ugovore morali “ganjati” sudskim putem. To dovoljno govori.

Tko je, prema vama, najjača politička opcija u gradu. Iz HDSSB-a je nadavno poručeno da su spremni voditi grad, HDZ poručuje to isto, a SDP, čiji ste kandidat bili, nekako je suzdržan.

– Mislim da SDP može složiti ozbiljnu ekipu koja bi bila u stanju preuzeti daljnje upravljanje gradom, uz malu pomoć države, jer se sve manje pomoći može očekivati. Uz mladu i poletnu ekipu, koja bi ideje pretočila u projekte, mislim da bi bili uspješni u suradnji s partnerima iz takozvane Kukuriku koalicije.

Beli Manastir je multietnički grad. U posljednje vrijeme nije zabilježen ni jedan međunacionalni sukob.

Tako je. Upravo zbog našeg rada spriječene su eventualne iskrice koje bi se mogle pretvoriti u plamen. Stišali smo ih na pravi način i nismo dopustili narušavanje odnosa. O eventualnim međunacionalnim sukobima ne bi nitko ni pomišljao kada bi bilo pokrenuto gospodarstvo i otvorena nova radna mjesta. Na žalost, značajnijih investitora nema, osim pojedinačnih pokušaja, najviše na bazi energetike, koji ne nose otvaranje većeg broja radnih mjesta. Tu bi nešto trebala učiniti resorna ministarstva i Vlada RH. Nadam se boljem i unatoč krizi, a Belomanastircima želim sretan Dan grada i bolje sutra.

Ivica GETTO
Bez zvučnih imena

Na konstataciju da se program obilježavanja Dana grada čini skroman, gradonačelnik je rekao: “Obilježavamo ga sukladno s uvjetima u kojima živimo, ali se on proteže cijeli mjesec. Niz je kulturnih, sportskih i glazbenih događanja. Tu je i kazališni festival u sklopu kojega je Noć kazališta. Svoj obol dali su Gradsko kazalište, Centar za kuluru i Glazbena škola. Uključili su se šahisti, strijelci, stolnotenisači, boćari, odbojkašice i filatelisti. Koliko god izgleda skromno, program je bogat sadržajima. Odlučili smo se Dan grada proslaviti bez zvučnih imena i dati priliku našim sugrađanima, djeci i udrugama da se predstave i pozicioniraju u gradu.”

Glas Slavonije

Website Apps