Martinje u Baranji 2012.

9. studenoga 2012.
Ljubitelji vina i vinari će i ove godine doći na svoje – mošt se pretvara u zalihu vina koje će ih razveseljavati i grijati im srca tijekom cijele sljedeće godine. Martinje, ili blagdan sv. Martina obilježava se svake godine 11. studenog. Martinje se njeguje kao dan kada se krsti i pije mlado vino, a uz njega su vezani mnogobrojni običaji. Obred krštenja predvodi biskup, a nezaobilazni su sudionici i domaćin, stoloravnatelj, fiškuš ili vinotoča, gospon sudac te kum ili kuma mošteku.
Obilježavanje Martinja u Baranji:
Night-bar SVIK 90, Darda u petak 9.studenoga., organizira ˝pripremni˝ Martinje party. Očekuje vas živa glazba, stari domaći i narodni hitovi te šokantno niske cijene za sva žedna grla i sve ljubitelje romantičnog spoja bijelog vina i mineralne.
Obiteljski podrum Kolar poziva vas na njihovu proslavu Martinja ˝Fešta novog vina˝ u nedjelju 11. studenoga. Iz svoje ponude, osim kvalitetnog mladog vina izdvajaju: torta od jabuka i pinota sivog, muffini u šatou od sauvignona, čokoladna pita cabernet sauvignonom te vinske palačinke. Rezervacije se vrše putem telefona: 031/733-006, 091/539-9614 ili putem e-maila: ljudevit.kolar@os.t-com.hr
Restoran Piroš čizma u Suzi je za vas pripremio poseban ˝Martinjski menu˝ po pristupačnoj cijeni od 40,00 kn po osobi koji se sastoji od toplog predjela (krem juha od bundeve s aromatičnim prepečencem), glavnog jela (pečena patka punjena s kestenima u umaku od suhih šljiva), priloga (mlinci ili domaća tjestenina) te deserta (mousse od maka kuhanog u frankovki). Svaki gost kao POKLON dobije 1 dcl mlade graševine poznatog baranjskog vinara Gerštmajera. Ova jedinstvena i atraktivna ponuda se odnosi na 10. i 11. studeni.
Hotel Patria vam povodom Dana grada Belog Manastira nudi posebno osmišljen vinski meni po atraktivnoj cijeni od 100,00 kuna po osobi. Menu: Vermouth, vinska krem juha, teleći odrezak u kremi od vina i ružmarina, valjušci od krumpira, kruh, svježa miješana salata, Merlot, čokoladni kolač i Prošek.
Rezervacije se vrše na telefon: 031 710 710.
˝Martinje u srcu Kneževih Vinograda˝ organiziraju podrumi Vina Belje. Posjetite ih 10. i 11. studenoga, te uz stručno vođeni obilazak degustirajte mlado vino. Obilazak vinskog podruma Belje se održava svaki puni sat od 10 do 16 sati. U restoranu Kormoran možete uživati u posebnim Martinjskim menuima.
Seosko domaćinstvo Jurini dvori vas poziva da dođete u Baranju, te da uz mlado vino i Martinje provedete nezaboravan vikend.

Kako bi sve prošlo u najboljem redu, za Martinje se držite poslovice:

“Uživaj vino, al pameću većom, umjerenost sama rađa ti srećom!”

 

Povodom Dana grada Belog Manastira i Dana hrvatskih knjižnica koji se također obilježavaju 11. studenoga, gradska knjižnica u Belom Manastiru je za vaše najmlađe i vas pripremila prikladan program. Na dječjem odjelu knjižnice u razdoblju od 10 do 12 sati održat će se Martinjska igraonica:
– čitanje Legende o svetom Martinu
– kviz znanja i igre asocijacije za djecu
– radionica izrade ˝quilling˝ čestitki (tehnika namotavanja papira)
– dječje pismo Gradonačelniku (što bih želio/željela imati u svom gradu)
– prigodna izložba povodom Dana grada Belog Manastira.
Na odjelu za odrasle će se u 16 sati održati svečano proglašenje najčitatelja 2012. godine.

Website Apps