SELJACI PROZVALI MINISTRA

U mljekarstvo treba uložiti 150 milijuna kuna da se spasi kapital vrijedan pet milijardi kuna

Pozivamo ministra Tihomira Jakovinu da se napokon uozbilji i počne normalno funkcionirati za dobrobit nas, 12.600 proizvođača mlijeka koji zapošljavamo 50.000 osoba, ali i na dobrobit građana koji, ako mi propadnemo, neće više piti domaće svježe mlijeko, rekao je na konferenciji za novinare Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje, te dodao kako priča o problemima mljekara nije završena, nego tek počinje.

– Mi smo se nakon obustave isporuke mlijeka i sastanka gdje smo iznijeli probleme i zahtjeve, primirili samo zbog prošlotjednih blagdana. Pismeno smo zatražili hitan prijam kod ministra kako bismo nastavili pregovore oko cijene mlijeka, no dosad nema odgovora. Čini se da ministar bježi od problema umjesto da ih rješava. Tražili smo 3,5 kuna za litru mlijeka, mjesečnu isplatu državnih premija od 0,50 kuna po litri i državnu intervenciju za otežane uvjete gospodarenja od 0,30 kuna po litri, subvencioniranje kamata na kredite i izmjenu standarda za otkup mlijeka. Ako ministar Jakovina misli da je ponudom potpore od 800 kuna po muznoj kravi riješio problem, grdno se vara, rekao je Laslo, te dodao da su mljekari iz dana u dan sve organiziraniji, a ne budu li problemi riješeni, spremni su i na radikalne prosvjede.

Miroslav Kovač, upravitelj Uzgojno poslovno obrazovnog centra Simentalac Kutjevo i predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka kaže da cijena mlijeka, iako je ono kralježnica govedarstva, nije jedini problem.

– Do ulaska u EU Hrvatska treba uložiti u mljekarski sektor približno 150 milijuna da bi spasila kapital vrijedan između tri i pet milijardi kuna, u koji je putem operativnih programa i sama uložila značajna sredstva. Najviše brine što Hrvatska nema dovoljno sirovina za vlastitu prehrambenu industriju, te postaje sve više ovisna o uvozu. Problem je tim veći kad znamo da se gašenjem poljoprivrednih gospodarstava gase i radna mjesta. Prema našem izračunu jedan poljoprivrednik uvjetno rečeno zapošljava 1,4 radnika u prehrambenoj industriji, kaže Kovač.

Zdenka RUPČIĆ
ŽELE UVID U ROBNE ZALIHE

Istaknuto je i da Jakovina, do kojeg ovih dana ne mogu doći ni privatnim linijama, treba stati na stranu poljoprivrednika. Mljekari traže da im se kaže tko je u Odboru za praćenje tržišta poljoprivrednih proizvoda, te da dobiju na uvid izvješće o stanju mljekarskog sektora, kao i robnih zaliha.

1,4 radnika u prehrambenoj industriji, uvjetno rečeno, zapošljava jedan poljoprivrednik

Glas Slavonije

Website Apps