Nagradu za najljepše obnovljen vrt na području od posebne državne skrbi osvojila je osnovna škola “Dr. Franjo Tuđman” u Belom Manastiru. Pobjednička titula za područje primorske Hrvatske pripala je osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Cisti Velikoj, a za najljepši vrt u području kontinentalne Hrvatske nagrađena je osnovna škola Viktora Kovačića u Humu na Sutli, koja je osvojila Zlatnu povelju HRT-a.

Ovaj jedinstven izbor pokrenut je u Obrazovnom i dječjem programu Hrvatskog radija prije 17 godina, a danas u njemu sudjeluje stotine osnovnih i srednjih škola. U međuvremenu su neki od njihovih vrtova postali prava turistička senzacija za domaće i strane goste koji ih sa zanimanjem razgledavaju i dive im se. Organizatori natjecanja prepoznali su višegodišnji trud  djelatnika, učenika i roditelja OŠ Dr. Franjo Tuđman u uređenju školskog okoliša. Školski trg, školski atrij “Kocka” i sam okoliš zgrade ispunjava mnoštvo vazdazelenog i listopadnog drveća, ljekovito bilje, biljke kamenjarke i ukrasni grmovi. Bave se i uzgojem humusa pomoću crvenih kalifornijskih gujavica – tzv. lumbrihumus, te uzgojem sadnica ukrasnog i sobnog bilja.

Na dodjeli nagrade belomanastirsku osnovnu školu prestavljali su gradonačelnik Ivan Doboš, pročelnica Gradskog odjela za graditeljstvo Kornelija Pacanović-Zvečevac, ravnatelj Damir Mendler, pedagoginja Adriana Traic Horvat, učiteljice Melita Lesić, Danica Popović, Sonja Jakobfi i Sarita Mišir te učenici Bartol Zvečevac, Milenko Đak-Skeledžija, Ana Kojić i Milorad Radovanović.

(Sarita Mišir)

www.radio-baranja.hr

Website Apps