Od 1. siječnja nova poskupljenja

28. studenoga 2012.

Hrvatska trenutno ima nultu stopu PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove, knjige, ortopedska pomagala i prikazivanje filmova u kinima. No, to će se promijeniti od 1. siječnja 2013. godine kad nulta stopa u Hrvatskoj postaje dio prošlosti i zamjenjuje je stopa od 5%.

Ministar financija Slavko Linić odgovorio je danas u Saboru na pitanje zašto se nulta stopa ukida početkom godine kad u EU ulazimo sredinom godine. ‘Stopu od 5% uvodimo početkom godine zbog jasne kontrole tijekom cijele godine’, pojasnio je Linić te dodao kako je ta stopa dogovorena s EU te je nemoguće zadržati nultu stopu.

Mnoge zbunjuje činjenica kako neke zemlje EU i dalje imaju nultu stopu, a Hrvatska je ne može zadržati. E, pa tu je važno znati zasad  širokim masama nepoznatu informaciju.

Naime, 12 starih zemalja članica i dalje ima nulte stope PDV-a dok članicama koje su u EU ušle nakon 2004. godine to nije omogućeno.

Europska Unija ostavlja fiskalnu politiku u nadležnosti država članica no propisuje im minimume kojih se moraju pridržavati. Tako je minimalna stopa PDV-a u EU 15%, a povlaštena stopa ne smije biti niža od 5%.

Izvor: Dnevnik.hr

Website Apps